今日收到消息,勇記開闢的新戰線 - 勇記米線,經過一周的soft opening正式開張,晚上走到永吉街店門前便見到-張熟悉的臉孔在派傳單,原來是勇記海南雞以前的女侍應,相認之後她立刻招呼我入内在卡位坐低。 一早想好了,我柯打了一碗黄酒藥饍雞米線及一杯凍奶茶,不久那位相熟的侍應先送我一碟芫荽鯪魚餅,伴著一小碟泰式醬料,入口魚肉有彈性,加上有芫荽碎提味,可見用料新鮮,不久黄酒雞米線及凍奶菜便送來了。黄酒雞是一味客家滋補食品,適量飲用黃酒,對心臟有保護作用,促進子宮收縮舒經活絡。 增強抗疲勞、增強性能力和抑制腫瘤方面有明顯效果。 雞肉蛋白質含量較高,且易被人體吸收入利用,有增強體力,強壯身體的作用。 黄酒雞的材料非常豐富,除了三黃雞、雲耳、紅棗、腐皮外,還加入了蟲草花及杞子,湯底带黄褐色,上枱後便聞到香濃酒香味,先嚐-口雞湯試味,味道很濃沃而豐富,非常好喝,完全沒有落師傅的需要,湯底方面已經無得輸! 碗内的雞件份量不少,加上其它湯料和米線已經足以療飢,最後我碗底朝天乾了全碗湯,一滴也不浪費。 這新店老闆跟員工同樣有情有味,可以再次複桌,除了米線還可以學寶總食碗泡飯,日後再來會考慮試老闆

芫荽鯪魚餅

黄酒雞是一味客家滋補食品,適量飲用黃酒,對心臟有保護作用,促進子宮收縮舒經活絡。 增強抗疲勞、增強性能力和抑制腫瘤方面有明顯效果。 雞肉蛋白質含量較高,且易被人體吸收入利用,有增強體力,強壯身體的作用。 黄酒雞的材料非常豐富,除了三黃雞、雲耳、紅棗、腐皮外,還加入了蟲草花及杞子,湯底带黄褐色,上枱後便聞到香濃酒香味,先嚐-口雞湯試味,味道很濃沃而豐富,非常好喝,完全沒有落師傅的需要,湯底方面已經無得輸! 碗内的雞件份量不少,加上其它湯料和米線已經足以療飢,最後我碗底朝天乾了全碗湯,一滴也不浪費。 這新店老闆跟員工同樣有情有味,可以再次複桌,除了米線還可以學寶總食碗泡飯,日後再來會考慮試老闆推薦的胡椒豬肚雞米線。

2024-04-20
2024-08-27 470 views
【養顏花膠。雞湯米線】勇記海南雞最近在上環開了一家米線店,主打養生養顏。 店內裝潢和海南雞店一貫風格,午餐時段會有人潮需要排隊,人多時需要拼座。入座後掃碼點餐。❈ 養顏花膠雞米線 HK$76雞件保持水準,肉質嫩滑。 湯底偏清淡,花膠味道不太濃,也沒有吸到湯頭的味道。米線是幼身偏淋,感覺是煮好放了一段時間,也不太掛湯。
【養顏花膠。雞湯米線】

❈ 養顏花膠雞米線 HK$76

2024-08-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$76 (Lunch)
2024-08-17 653 views
一入到去坐低個職員就拎住個QR code落單牌抌落枱,唔係放低,係離遠拋過黎之後話手機落單,收銀個女人就勁大聲播大陸電視劇,超嘈好影響食飯體驗。花膠雞湯米線賣相幾靚,但味道都幾差,雞湯味唔濃,米線係幼身米線,個人唔鍾意,不過呢個見仁見智。食過佢本店海南雞飯,覺得味道正常發揮冇諗過佢米線舖啲雞咁難食,超大陣雪味加醃料味,唔新鮮嘅味道,肉質又實又唔滑,同佢海南雞飯嘅雞差好遠,食咗一半就食唔到落去。態度唔好嘢食唔好食,諗唔到要再幫襯嘅理由。

態度唔好嘢食唔好食,諗唔到要再幫襯嘅理由。
花膠雞湯米線
花膠雞湯米線
2024-08-17
$80 (Lunch)
12點剛開舖無耐,見唔使排隊就入去食lunch , 食食吓有一大隻曱甴喺餐枱出現,員工淨係打死咗隻曱甴,講咗句對唔住就算,枱上食到冇換過,乜嘢措施都冇採取,坐返低食已經周身唔舒服,食食下牙簽筒上面又有蜘蛛,衛生環境實在好惡劣,食完嗱嗱臨就走,當日同行朋友都肚痛,我直頭即刻肚痾,第二日腸胃炎,明白lunch好多生意,好多錢賺,但啱啱開舖就已經有蜘蛛呀曱甴,係咪應該改善下個衛生環境先?另外員工又成日望住人哋食完未想嗱嗱臨收嘢,其實可以唔使過嚟問咁多次食完未,成程lunch食得都唔舒適,體驗感極差
12點剛開舖無耐,見唔使排隊就入去食lunch ,
2024-07-23
2024-06-06 1316 views
個雞湯完全冇雞味,又冇黃酒味冇食過咁難食黃酒雞。真係超級失望啲面又搞到好淋雞得幾件非常少,好明顯係冰鮮雞,仲要係非常平嘅雞件,一啲都唔新鮮唔好食。凍奶茶就完全冇茶味。我11:30去到已經冇人,又要逼我坐過大圓枱。其實你冇人,俾人坐卡位點解唔可以?啲員工又係咁喺度傾偈,特別啲女仔圍埋,一群不斷傾偈。我要好大聲先可以落到單。食完就好快問你食完未,我好想收啲嘢,趕你走,根本都冇人咁早,使唔使咁?總之總結,食物差
個雞湯完全冇雞味,又冇黃酒味
冇食過咁難食黃酒雞。真係超級失望
啲面又搞到好淋
凍奶茶就完全冇茶味。
總之總結,食物差
2024-06-06
$80 (Lunch)
2024-05-01 1437 views
勇記養生雞湯米線🍜📍香港上環永吉街21-27號誠興商業大廈地下A號舖(港鐵上環站E1 出口,步行約3分鐘)✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚Lunch 食乜好?🤔話說最近發現左上環永吉街新開左一間雞湯米線🍜,身為 為食小編既我,梗係要去試下啦🤗,不過唔係堂食,而係外賣攞走🥡。鋪頭既環境都算係ok既,而鋪頭主要都係食雞湯米線既,岩晒女仕去食,夠滋補🤪。🌟 養顏花膠雞米線 $76湯底裏面包括有鮮雞,花膠,雲耳 同埋腐皮,花膠都好大隻既,不過咁岩我果碗既雞就唔係好多肉🤦🏻‍♀️。而湯底明顯係用雞熬製而成,味精唔重既,清清地。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚
勇記養生雞湯米線🍜

📍香港上環永吉街21-27號誠興商業大廈地下A
號舖
(港鐵上環站E1 出口,步行約3分鐘)

✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚

🌟 養顏花膠雞米線 $76

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚✚

TakeAway
2024-04-30 1120 views
平時都鍾意食勇記海南雞飯,知道佢開咗間以米線做主打嘅餐廳就去咗試。叫咗個生滾雞湯米線,因為貪佢有竹笙。湯底調味適中,感覺係冇味精嘅雞湯,雞頗滑但係同平時海南雞嗰種有啲唔同,竹笙數量比較少,不過都明白嘅比較貴,吸咗啲湯好好味,米線係幼米線,幾滑,不過個人嚟講比較鍾意粗少少嘅米線,米線份量好多,最後食剩。個人嚟講唔係咁鍾意腐皮嘅質感,略硬。環境嚟講比起另一間用嘅海南雞飯,更加闊落,坐得比較舒服。員工亦都比較有禮貌。
2024-04-30
$70 (Tea)
  • 生滾雞湯米線