2025-01-09
這是一間我時不時都會回訪的日式咖啡店,因為店內外都是木系風格,同埋呢度食到嘅料理是因應當季當做嘅食材而設計的,每次嚟到都食到不一樣的菜色噠💛🥬 芝麻菠菜苗 (HK$40). 很多很多的深綠色菠菜苗疊在一起,夠凍,濃郁菠菜味,好食😋🎃🍄🟫 味噌南瓜炒野菌 (HK$50). 味噌帶出南瓜和野菌的原味道. 份量都很多,味道很好,食晒嚕😝🐄🥩 蒜片燒牛柳粒 (HK$80). 廚師哥哥廚藝有進步喔,牛柳粒沒有燒過熟,今次啱啱好,6-7成熟,食到香濃牛味之餘,口感軟滑唔韌👏🏼. 配搭香脆蒜片和好惹味的燒牛肉汁,我攞咗嚟撈飯食😋🍚 金平牛蒡山藥泥飯 (HK$40). 初時只看到面頭的紅蘿蔔絲和牛蒡絲,食嘅時候才發現白飯上面有一層同樣白色嘅山藥泥. 因為我喜歡食山藥泥,配白飯一口一口咁食晒之後,只好加入燒牛肉汁嚟撈飯食😂☕️ 深焙烏龍茶鮮奶 (跟餐 +HK$30). 呢款烏龍茶特別濃厚,口感奶滑,百喝不厭這是最後一年的習作嚕🥺,見會營業至3月的某一日。希望這不是最後一餐,但如果是,我會掛念的,未來再見👋🏼
🥬 芝麻菠菜苗 (HK$40)
🎃🍄🟫 味噌南瓜炒野菌 (HK$50)
. 味噌帶出南瓜和野菌的原味道
. 份量都很多,味道很好,食晒嚕😝
🐄🥩 蒜片燒牛柳粒 (HK$80)
. 配搭香脆蒜片和好惹味的燒牛肉汁,我攞咗嚟撈飯食😋
🍚 金平牛蒡山藥泥飯 (HK$40)
☕️ 深焙烏龍茶鮮奶 (跟餐 +HK$30)
. 呢款烏龍茶特別濃厚,口感奶滑,百喝不厭