2022-11-14 14 views
蛋沙律牛角包🥐牛角包真心做得出色外脆內軟,表面小小燶嘅感覺脆卜卜,我非常之鍾意❤️,夾埋蛋沙律口感好好,值得一試。菠菜芝士批🥬切落去菠菜餡滿滿,批又夠脆,素食者都多個選擇。Wake Up Zombie🍷賣相已經好吸引,最重要本身咖啡豆靚先沖得出一杯有咖啡味之餘仲有酸酸甜甜嘅感覺,我本人覺得好好好飲,下次可以再試吓。鮮奶咖啡☕️佢地嘅咖啡豆又香又濃,加左奶味道更加香滑,地方又寬躺坐係到hea下傾下計又一個下午。
蛋沙律牛角包🥐

菠菜芝士批🥬
切落去菠菜餡滿滿,批又夠脆,素食者都多個選擇。

Wake Up Zombie🍷

鮮奶咖啡☕️
Type of Meal
Tea
2022-11-13 37 views
灰色水泥場配搭深藍色裝潢 不論裝潢 menu 紙杯 各式器皿 都係由老闆一手design 非常型格😎#HomemadeTiramisu $55呢個原來係佢地嘅 #自家製 #每日限量供應 好軟身 好creamy 好soft 相對較甜 帶點點酒香 唔算好重 但就好綿綿嘅感覺#BurntCheesecake $55外表好似好實咁 但一層比一層軟身而且cheese 得嚟帶點清新嘅檸檬味所以一啲都唔覺heavy 讚👍🏻#Drip #origin $60#自家烘焙咖啡豆 是日嘅咖啡豆係 #Ethiopia 嚟自埃塞羅比亞 #即叫即磨 嗅落帶陣陣酸甜梅味飲落先有花香 再加上士多啤梨味 after taste 帶點酒香 老闆選豆唔錯👍🏻#Latte $40溫度掌握得好好 較Fruity 帶花香呢間值得再嚟👍🏻 #必試推介

#HomemadeTiramisu $55

溫度掌握得好好 較Fruity 帶花香

呢間值得再嚟👍🏻 #必試推介
2022-11-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
Homemade Tiramisu
Burnt Cheesecake
Drip origin
  • Tiramisu
  • Drip
周末既時光過得真係快 又到工作日要整杯☕recharge⚡見到咖啡店名🧟‍♂️同牆角果隻玩味十足既米奇老鼠figure就知呢度行型格工業風🖤有一張大枱同五/六張小枱 有D人會帶埋電腦坐係度一邊嘆啡一邊hea飲杯咖啡就唔洗做zombie 😂呢度主打輕食🥪同特色coffee🖤 有coffee cocktail tim🍸1. Zombie black $48有可樂mix coffee🥤有少少氣既咖啡幾得意 又唔覺佢甜!2. wakeup zombie $48酸酸甜甜 面頭係桂花乾 🌸咖啡濃度高d 因為咖啡base係espresso打卡一流🍸 飲完即刻醒晒😛 中意呢杯多D!3. Homemade Tiramisu $55好有驚喜😍呢個tiramisu比得上pici group果D😍super creamy😋 個忌廉仲加左橙酒 🥃 軟硬同甜度啱啱好👌🏻 有咖啡同whiskey味☕️!4. Banana bread $35🍌雖然話係香蕉味🐒 但食落有D似carrot cake feel😆軟硬適中ge標準輕食🥳 都唔錯~

周末既時光過得真係快 又到工作日要整杯☕recharge⚡
飲杯咖啡就唔洗做zombie 😂

1. Zombie black $48

2. wakeup zombie $48
酸酸甜甜 面頭係桂花乾 🌸
咖啡濃度高d 因為咖啡base係espresso
打卡一流🍸 飲完即刻醒晒😛 中意呢杯多D!

3. Homemade Tiramisu $55
有咖啡同whiskey味☕️!

4. Banana bread $35
軟硬適中ge標準輕食🥳 都唔錯~
  • Tiramisu
Zombie Specialty Coffee——位於佐敦既一間地鋪咖啡店,以搶眼既深藍色為主調,配合工業風裝修設計,帶比人一種時尚簡約既感覺🔷 餐廳主打自家烘焙咖啡豆,定期更新手沖menu,睇得出對咖啡精益求精既熱誠~ 餐牌上設有各類型輕食,款式都算多元化,今次點選左兩款配咖啡一流既食物;Avocado Toast牛油果蓉加上蛋沙律配上微酸既檸檬汁,開胃又好味😋 而蟹肉牛角包,外層香脆可口,夾心啖啖蟹肉碎,咬落充滿層次感~ 整體而言,係一間水準相當唔錯既本地coffee shop☕️
1K
2022-11-07 17 views
一向都對佐敦官涌街冇咩好感因為以前讀書Re-u成日都去官涌街街市對呢個地方印象好差😂但最近發現呢條街有間開咗冇耐嘅cafe用上深藍色配上工業風雖然唔算太大間但都算坐得舒服食物方面主要提供輕食,甜品點咗龍蝦沙律牛角包🥐菠菜批2個都十分酥脆😋Size唔大唔細,做下午茶岩岩好😝另外點咗碗龍蝦湯🦞個湯味道幾濃郁,仲有唔少龍蝦肉配上2片麵包,可以點黑醋/湯一齊食都得☺️飲品方面點咗杯Wake Up Zombie🧟‍♂️用上espresso,伯爵茶,檸檬汁,tonic water面頭仲落咗啲桂花,酸酸地咁味道非常特別飲完真係醒哂😆本來仲想試埋呢道嘅Tiramisu可惜太受歡迎,去到已經賣哂🥲下次要再早啲嚟先得😝
一向都對佐敦官涌街冇咩好感
因為以前讀書Re-u成日都去官涌街街市
對呢個地方印象好差😂
但最近發現呢條街有間開咗冇耐嘅cafe
用上深藍色配上工業風
雖然唔算太大間但都算坐得舒服
食物方面主要提供輕食,甜品
點咗龍蝦沙律牛角包🥐菠菜批
2個都十分酥脆😋
Size唔大唔細,做下午茶岩岩好😝
另外點咗碗龍蝦湯🦞
個湯味道幾濃郁,仲有唔少龍蝦肉
配上2片麵包,可以點黑醋/湯一齊食都得☺️
飲品方面點咗杯Wake Up Zombie🧟‍♂️
面頭仲落咗啲桂花,酸酸地咁味道非常特別
飲完真係醒哂😆
本來仲想試埋呢道嘅Tiramisu
可惜太受歡迎,去到已經賣哂🥲
下次要再早啲嚟先得😝
終於再發掘到好味嘅tiramisu😈上一間已經要回溯到年中1crack 仲有2個麻麻酥皮嘅人都讚嘅croissant㖭✨🤎Homemade Tiramisu💰HKD55 (Rating: 8.5/10)偏軟身而唔太流質 兩層finger浸咗咖啡酒同whiskey! 啡味重過酒少少😚冇杏霜味 mascarpone加入橙酒🤏底部散發微橙香 唔過火 整體平衡得幾好 頗濃唔過甜 好味🤤🍨Homemade Ice-cream💰HKD40 (Rating: 7.4/10)就是很名副其實的雲呢拿雪糕👻自家製 但同街外買一樣質素!適合配齋啡🥐Croissant w/ Egg Salad💰HKD38 (Rating: 8/10)見到個包金黃色漲卜卜 食落果然唔錯 外酥內軟 多層次 帶空氣感 唔過油 有點湯種般的拉扯感 蛋沙律餡都多 蛋味濃好奇一問麵包來貨原來係Bakehouse 唔怪得知👍Latte/Wake Up Zombie💰HKD45/48 (Rating: 7.4/10)Latte轉咗oat milk 燕麥奶味十足 啡味中等!wake up酸度高 明顯飲到檸檬汁與接骨木花香 伯爵茶較弱 幾清新喜

Homemade  Ice  Cream

Croissant  w/ Egg  Salad

Wake  Up  Zombie

喜歡店舖帶型格海軍籃色調 雖然芝士蛋糕唔太啱我地口味 但食到高質tiramisu對我而言係極心動的一餐😍😗
Burnt  Cheesecake
2022-11-04 33 views
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜佐敦附近越開越多Cafe,咁啱係附近做嘢,想食啲輕食😌餐廳係工業風裝修,鋪頭簡潔舒適😆見到有自家製Tiramisu好吸引,但由於每日限量供應🍦所以下次再試過🤣✅Avocado Toast w/Eggs $88牛油果炒蛋多士配沙律係我中意嘅口感🥑麵包好鬆軟帶小小煙韌口感,炒蛋上面仲加咗啲胡椒,另外成個味道更加豐富😋✅Burnt Cheesecake $55蛋糕好重芝士味,口感濕潤,蛋糕表面有燒焦,味道幾唔錯🍰✅Matcha Dirty$48抹茶係有漸層😍望著啲抹茶慢慢同牛奶融為一體,好治癒☺️而且用咗小山園嘅抹茶,抹茶香濃無粉粒,好好飲🍵✅Zombie Black $48見到杯飲品同餐廳名一樣,朋友叫咗嚟試吓,原來係可樂加咖啡☕️俾起普通咖啡更加提醒,味道幾特別🐻總結呢度嘅抹茶好好飲😍會再Encore🍵🍵 另外見到餐廳有自家烘焙咖啡豆,有興趣可以買翻屋企慢慢享用~📍Zombie Specialty Coffee (佐敦)佐敦官涌街9-13號地下1號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜

✅Avocado Toast w/Eggs $88

✅Burnt Cheesecake $55
蛋糕好重芝士味,口感濕潤,蛋糕表面有燒焦,味道幾唔錯🍰

✅Matcha Dirty$48

✅Zombie Black $48

🐻總結

📍Zombie Specialty Coffee (佐敦)
佐敦官涌街9-13號地下1號舖
2022-10-30 196 views
最近見網上都好多人推介佐敦既Zombie Specialty Coffee,今日放假想搵地方Hea下就黎左依到啦。地方闊落,人氣挺旺盛,都坐得幾舒服。♥️蛋沙律牛角包牛角包是小店按銷量即焗既,所以牛角包新鮮滾熱辣。牛角包皮薄靚,外脆內軟,口感感超脆,我食到全碟都是包碎🤣。蛋沙律用料上乘,配上刁草,入口有層次及醬料很均衡,不會太甜搶了牛角包既味道,配上牛角包是一個美食既享受。♥️Parma Ham牛角包牛角包不用多說…Parma Ham配上牛角包是一種挺新鮮既享受,Parma Ham與檸檬汁、芝士配搭中和帶有層次感,用料亦幾有心機,挑選得唔錯,讓每份材料都發揮到自身既味道。♥️UnderDog - KenyaUnderDog品牌炒既Kenya咖啡豆,咖啡控必然認識!小店控制溫度、調配比例很好,入口不會太重苦澀味,咖啡香味濃,味道突出挺令人難忘。♥️Zombie Black小店特色自家調配:Espresso溝上可樂,味道特別,甜甜既可樂中和Espresso既微酸,味道真係幾夾,猶如天作之盒!我推介大家必點,包你中意!♥️Handmade CheesecakeCheesecake口感軟滑,芝士在口腔中

地方闊落,人氣挺旺盛,都坐得幾舒服。

♥️蛋沙律牛角包
Zombie Black,  蛋沙律牛角包

♥️Parma Ham牛角包
Parma Ham牛角包,  UnderDog - Kenya
Parma Ham牛角包

♥️UnderDog - Kenya

♥️Zombie Black

♥️Handmade Cheesecake
Cheesecake口感軟滑,芝士在口腔中慢慢融化,味道濃郁,超滋味啊!
Handmade Cheesecake

P.S. 一路想食既Tiramisu都無緣相見,小店限量發售,睇嚟下次要再早d黎先得。

2022-10-29
Type of Meal
Tea
Zombie Black,  蛋沙律牛角包
Parma Ham牛角包
Handmade Cheesecake
  • 蛋沙律牛角包
2022-10-30 121 views
難得今日有一個長少少嘅lunch break,就去咗搵間Cafe坐下!留意咗呢間深藍色工業風cafe~ Zombie Speciality Coffee一陣子,呢日就去咗試下,發現食物好有驚喜呢!小店裝潢走型格路線,水泥牆身配搭黑色及木系傢俱,環境悠閒舒適,深藍色嘅門面都好搶眼,打卡一流!不過小店座位就不多,繁忙時間可能會坐得逼少少!餐廳主打咖啡同輕食,點咗幾款都唔錯。Figs and Honey Toast酸種麵包上舖咗滿滿嘅無花果片,中間夾咗羽衣甘藍同芝士,面頭再淋上蜜糖、灑上開心果碎,整個味道輕盈又豐富,既有無花果嘅香甜,又有芝士鹹香,再用superfood羽衣甘藍獨有嘅味道帶岀整個toast嘅層次😍好食!如果酸種麵包軟熟d就更好啦!Tiramisu 好有驚喜!好好食!Tiramisu口感濕潤,mascarpone cheese 打得輕盈,除咗傳統咖啡酒之外,仲加咗橙酒同威士忌,食落酒香濃郁,同時又不失咖啡嘅香醇,甜度平衡得岩岩好,必點!Wake Up zombie原先想試下呢度岀名嘅hand drip,但見到個名咁特別, 就點來試下😆原來呢杯Wake Up Zombie由exp

餐廳主打咖啡同輕食,點咗幾款都唔錯。

Figs and Honey Toast

Wake Up zombie
原先想試下呢度岀名嘅hand drip,但見到個名咁特別, 就點來試下😆原來呢杯Wake Up Zombie由expresso , earl grey, tonic water及lemon juice而成,入口微微帶酸,比較醒神😂第一啖飲嘅時候,確實檸檬茶嘅味道比較突出,要慢慢飲先滲到咖啡嘅底味。都幾特別,可以一試!
2022-10-28 19 views
想來呢間cafe好耐,因為見到好多人都話呢間嘅tiramisu好吃。今日公司放半日,專登嚟試吓。由於係平日下午,冇乜客人。叫咗一杯朱古力咖啡,一件tiramisu。朱古力咖啡啱我口味,唔係太甜。Tiramisu個賣相已經好吸引。不負所望,軟滑,唔太重奶味(好怕d tiramisu重奶味)。不過如果多啲酒味更加吸引。但宜家已經水準之上。臨走嗰陣時再買多三件tiramisu。順帶一提,d職員幾細心友善。
今日公司放半日,專登嚟試吓。
由於係平日下午,冇乜客人。
叫咗一杯朱古力咖啡,一件tiramisu。
朱古力咖啡啱我口味,唔係太甜。
臨走嗰陣時再買多三件tiramisu。
順帶一提,d職員幾細心友善。

2022-10-26 36 views
第一次寫食評就要負評😞環境:建議坐室外,室內通風好差,好大油煙味。食物:叫咗croissant with ham and cheese,點解個包燶到咁都好意思賣俾人?仲要唔平😞咖啡:Americano,咖啡豆幾香,合格。希望鋪頭改善下食物質素,價錢要同質素成正比。
第一次寫食評就要負評😞

環境:建議坐室外,室內通風好差,好大油煙味。

咖啡:Americano,咖啡豆幾香,合格。

希望鋪頭改善下食物質素,價錢要同質素成正比。

2022-10-26
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$84 (Breakfast)
-🦄ZOMBIE-🧟‍♀️ 喪屍 是傳說中已死亡卻能活動的生物👧🏻 我們 是失去了靈魂卻在行屍走肉的人・這間咖啡店我早已收藏 被它輕工業風所吸引當然還有那典型的標記 可愛的喪屍公仔招牌微微的暗黑風格跟氣氛 總是令人想窺探究竟・我一直都很想嚐嚐它們 那打卡度爆表的吐司但當天我突然間想了想 牛油果蛋吐司什麼的其實在珈琲店是很常見 總感覺是大同小異的如果想了解一間珈琲店 倒不如嘗試別的東西・估計他們各種酥點甜品 都是自家製的心思物當然咖啡都是品質保證 雖然我個人不喝啡啦・然後就出現了以下這個 驚喜十分的新鮮組合🖤🤎🖤🤎🖤🤎🖤🤎🖤🤎🖤🤎🖤-🥬 菠菜芝士酥皮批 Hkd38🧟‍♂️ Rating🌕🌕🌕🌖🌑・我人生中很少接觸酥皮 沒有什麼酥皮的記憶要是細心回溯童年過去 就應該只有酥皮湯吧畢竟酥皮跟曲奇的派別 我無庸置疑是曲奇的這個酥皮批比想像中大 送到我眼前時是暖的因為餡料是菠菜配芝士 所以素食人士都能吃外層的酥皮酥鬆而薄脆 看著層層組織很治癒我基本上不費吹灰之力 就弄到酥皮漫天飛揚酥皮層充斥著牛油香醇 可絕對不會感到油膩反而酥皮層在口中化開 每一口咬著都很幸福中心夾雜了菠菜跟芝士 這個配搭真的沒得輸菠
🦄ZOMBIE

無可否認人生真的很累 沒什麼事我就先去睡
但在這間喪屍の珈琲店 真的休閑快活沒有罪
2022-10-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$141 (Tea)
Brunt  Cheese  Cake
Matcha  Dirty
📌 Zombie Specialty Coffee - 佐敦官涌街9-13號地下1號舖🗓(23/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右 💈特式:通常星期日嘅下午,好多人都會選擇搵間cafe嘆下咖啡chill下,我都唔例外,今日經過佐敦官涌街見到一間cafe個名好特別叫Zombie,唔啱我最近又打緊隻喪屍game,所以就入去飲返杯咖啡嘆下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:食物方面種類唔算多,因為始終呢間店係一間cafe,但佢都有幾款意粉/Toasts/甜品/小食供應,等我同大家講吓味道先。Avocado Toast with Egg - 呢個係一個牛油果碎蛋沙律Toast,賣相好靚,用料都好足,當作下午茶,份量都好足夠,味道亦都做得唔錯,牛油果好新鮮,碎蛋沙律亦做得好creamy,只係簡單加少少鹽同黑胡椒調一調味,已經好好食。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛飲品 - 呢間係cafe,所以主打飲品一定係咖啡,佢地有分普通咖啡/滴漏咖啡/有咖啡mix埋嘅特飲。Zombie Black - 有咖啡嘅特飲之一,係Espresso加埋哥可樂,之前可口可樂都出過一款可樂加咖啡嘅飲品,當時我覺得麻
🗓(23/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛

Zombie Black - 有咖啡嘅特飲之一,係Espresso加埋哥可樂,之前可口可樂都出過一款可樂加咖啡嘅飲品,當時我覺得麻麻,但呢間店做出嚟嘅咖啡加可樂又做得幾夾,飲落係會飲到咖啡嘅香味,左入口之後又會有陣可樂味。

Origin - 佢呢個Origin會因應唔同季節/時段會有改變,今次佢地係用左一隻The Underdog嘅咖啡豆,店員有介紹呢隻咖啡係會有少少豆沙味,同埋要襯熱飲,因為凍左就會有少少酸味,我開頭都覺得會有豆沙味咁奇怪?但飲落又真係有少少豆沙味同豆沙咁嘅感覺。

🍽環境:餐廳環境可以用極簡潔嚟形容,坐位唔多,空間感好大,乾淨/整潔/舒適,又靜靜地,感覺唔錯,亦好有文青feel。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:店員服務態度非常好,會同客人講解佢地店內唔同產品/咖啡嘅特別之處,亦見佢地會同店內客人傾下咖啡經,都極之nice。

💰💸價錢:今日咁樣叫左2杯咖啡1個toast,埋單大約$200,都屬於ok嘅範圍內。

🐲💬總結:餐廳環境就真係坐得好舒服,雖然產品種類唔算多,但質素/品質都好出色,另外見到佢menu有Homemade Tiramisu 同雪榚,不過今次就無試,我估我下次應該會試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
Avocado Toast with Egg
2022-10-23
$100 (Tea)
Avocado Toast with Egg
  • Avocado toast
2022-10-23 42 views
上星期跟朋友們久違的唱K跟晚飯直落, 中間有少少時間空檔就周圍消遣時間, 無意中發現呢間隱世cafe!! 一見到個名 Zombie Cafe 就覺得幾特別, 舖頭細細但坐得幾舒服 估唔到食物同coffee 質素都有咁上下  一行4人叫了個Cookie, Tiramusu, Mocha, Macha Latte同一杯alcohol 特別想講這杯Matcha Latte ($48), 因為小弟平時都有飲Green Tea Latte的習慣, 這杯比坊間的有更濃的綠茶味, 而且牛奶份量恰到好處, 一飲第一啖就覺得正, 其他地方好難飲到呢種quality, 呢個價錢個人覺得物超所值!! 如果公司附近有呢個Quality的就好, 而家都仲回味緊 而關於 Cookies ($38) - 味道不錯,幾脆同可口,可以一試另外Tiramisu ($55) 則是店員推介, 店員話係老闆既首本名菜, 估唔到又幾好味, 蛋糕非常腍同可口, 配上可可粉, 味道非常夾. 份量剛剛好, 當下午茶輕鬆食一件, 感覺非常舒服, 的確係特別推介, 個人覺得係必試之選 雖然本身店舖位置比較隱世, 個人覺得性價比好高!! 如

Chocolate  Cookies
Tiramisu
雖然本身店舖位置比較隱世, 個人覺得性價比好高!! 如果公司附近有一間差唔多既舖頭, 我應該會每星期都幫襯 haha

2022-10-16
Chocolate  Cookies
  • Matcha  Latte
  • Cookies
2022-10-20 16 views
廟街附近又有一間新開無耐既咖啡店,取名Zombie,但其實入面係無咩同喪屍有關聯既東西,相信係無啡飲就會變喪屍而名,簡約暗黑裝修,更顯型格,整間咖啡店空間感十足,只得中間一張大木枱,同周邊既坐位,所以坐位真的唔多Cappuccino 整杯溫度適中,奶泡綿滑,帶堅果甜感Tiramisu 件Tiramisu賣相同好出名個間有d似樣,都係做到厚厚既一層cream蓋住個蛋糕,但個cream 唔夠rich同幼滑,入面既蛋糕亦較乾唔夠濕軟,咖啡味亦都唔出,整體味道就係爭緊啲整個氛圍都特別舒適好坐,有時去咖啡店就係想有呢種悠然自得既感覺,能夠好好放空一下其實都不是必然的

Cappuccino
整杯溫度適中,奶泡綿滑,帶堅果甜感