2019-07-12
又係去工廈覓食既日子!前排食完放題對日本野念念不忘,又口痕想食日本菜,同事推介我食呢間丼瀛,話性價比不錯,就上嚟試下。餐廳內外食物選擇選擇十分多,由刺身、小吃、丼飯、燒物等等都好多款式,價錢唔會好貴,仲有好多時令廚師推介等等。青蘋果梳打 $32冬茹 $16叫左樣唔算特別既冬茹,加咗啲木魚係上面,燒到乾身,我就中意食濕潤口感啲。本茹牛肉卷 $30肥牛同茹向來都係最夾既組合,但呢到唔用肥牛加金茹,而係用上本茹,肥牛燒得幾香,但有少少乾,而用本茹,我覺得優點在於唔會好似金茹咁多渣易攝牙罅同咬極都咬唔斷咁,本茹幾清甜爽口。甘栗紫薯餅 $28食日本野又點少得食炸物,叫左個薯餅食下,栗子配紫薯餡,都ok,唔會太甜。刺身沙律 $88望個名,以為係原塊刺身加上沙律菜?錯啦,原來係切成粒裝既三文魚,仲有一款顏色偏白既魚,類似鯛魚,再加上粟米、沙律菜、蟹籽等等,配埋爽脆沙律菜,作為前菜都幾豐富。甜蝦角切魚生爆丼 $118有大大隻甜蝦、三文魚、北寄貝、帶子、飛魚籽及玉子。咁多款魚生,仲要生北寄貝都係賣$118,我覺得好抵食,甜蝦略為有少許腥,但其他刺身都好鮮甜,三文魚色澤紋路都飽滿,帶子嫩滑,飛魚籽鮮甜唔腥
餐廳內外
食物選擇
青蘋果梳打 $32
冬茹 $16
本茹牛肉卷 $30
甘栗紫薯餅 $28
刺身沙律 $88
甜蝦角切魚生爆丼 $118
有大大隻甜蝦、三文魚、北寄貝、帶子、飛魚籽及玉子。咁多款魚生,仲要生北寄貝都係賣$118,我覺得好抵食,甜蝦略為有少許腥,但其他刺身都好鮮甜,三文魚色澤紋路都飽滿,帶子嫩滑,飛魚籽鮮甜唔腥。
黑松露火炙雜錦爆丼 $128
一款丼飯叫左魚生款式,呢一款就試下火炙系的列。包括有火炙蟹柳棒、火炙魚柳、火炙三文魚及玉子,面頭舖上黑松露、蟹籽。幾有驚喜,因為份量不少,而且食材都不錯,三文魚、蟹柳都燒得好香,再加上同樣以香氣為主既黑松露,互相配合得幾好,重點係價錢唔貴,兩款都係差$10。
整體唔錯,價錢可接受,食物質素正常,想食餐平平地又唔太差既日本菜,呢到係觀塘區既選擇之一,佐敦都有間,所在位置都比較易去。