2016-02-02 3575 views
灣仔從前o既「囍帖街」現今已變成「囍歡里」 ,橫街都改建成小公園休憩處,街道亦轉成購物商場o既一部份。唔怪得知日本名餅店「Yoku Moku」喺度開分店之餘,仲要搭建多兩層西餐廳「Blue Brick Bistro」。正門喺地下「Yoku Moku」餅舖o既側旁。接待處旁有條樓梯通往一樓餐室。樓梯後面其實有個酒吧,但因未正式開放,故不得內進。大家請放心,大廈另一邊亦設有升降機 ,食客唔洗一定要行上梯級。樓梯頂上o既吊燈喺唔同角度望落去都咁靚咁有特色,設計得好有心思。 四周簡潔o既裝潢及柔和o既光線感覺極之大方舒適。大廳o既佈置可見餐廳快將開幕 ,細問下得知原來吉日就係跟住嗰晚,即二月一日。可能要忙於籌備派對,我地一行又有成八人,為免招呼唔到其他人,所以就索性間出半梳化式散坐o既一邊俾我地包場。如果鍾意吸收新鮮空氣,店子亦設有室外座位,天熱有風扇,天冷仲會開住火爐添 。餐具及菜餚全為西式,但主要食材則大多購自日本。現階段晚市有兩款四道菜o既套餐,價錢分別為$298及$348(另收加一服務費),前者主菜屬意粉類,後者則為肉類及海鮮類;頭盤同樣係二選一、餐湯同甜品為是日精選。當然
灣仔從前o既「囍帖街」現今已變成「囍歡里」
,橫街都改建成小公園休憩處,街道亦轉成購物商場o既一部份。
正門喺地下「Yoku Moku」餅舖o既側旁。
,食客唔洗一定要行上梯級。
四周簡潔o既裝潢及柔和o既光線感覺極之大方舒適。
大廳o既佈置可見餐廳快將開幕
,細問下得知原來吉日就係跟住嗰晚,即二月一日。
餐具及菜餚全為西式,但主要食材則大多購自日本。
現階段晚市有兩款四道菜o既套餐,價錢分別為$298及$348(另收加一服務費),前者主菜屬意粉類,後者則為肉類及海鮮類;頭盤同樣係二選一、餐湯同甜品為是日精選。當然,唔想食套餐絕對可選擇散叫。
2005 views
人多可以試多幾款食物,為咗要俾細佬影多幾幅靚相,親友門都好合作,盡量叫哂不同主菜。
頭盤之北海道帶子他他配三文魚籽及車厘茄:嘩,小肥所揀o既帶子頭盤砌到好似成條魚咁靚,生菜搖晃時條魚仲好似郁緊咁
,生動o既外表實在震撼!
北海道帶子他他配三文魚籽及車厘茄
晶瑩剔透o既三文魚籽香濃濕滑,剛好為兩片生菜作出適量調味。旁邊三件帶子他他微甜軟嫩,同樣用上三文魚籽吊出鮮味,視覺上同味覺上都咁精彩。
北海道帶子他他配三文魚籽及車厘茄
頭盤之清酒麵豉雞肝醬配多士:靚靚媽咪出咗名有個雀仔肚(細食),坐喺佢隔離一定執到唔少好野食
。佢叫o既雞肝醬以靚杯仔承載,每客配上五片多士,份量都幾勁。
清酒麵豉雞肝醬配多士
多士有熱石仔墊底。哥哥仔細心地用膠管喺熱石上唧上清酒,等清酒可以蒸發上多士面,都幾得意。
清酒麵豉雞肝醬配多士
喺熱辣香脆o既多士上塗上濃厚o既雞肝醬,其清香淡薄o既清酒香剛好帶出一份鮮甜
清酒麵豉雞肝醬配多士
是日餐湯之忌廉蕃茄湯:XO仔真係從未諗過蕃茄都可以用黎做忌廉湯,意外地湯品厚滑得黎不但唔滯口,反而更突顯蕃茄醒胃之效
忌廉蕃茄湯
隨每客餐湯伴上餐包兩款,兩件同樣熱烘烘,一軟一脆都一樣咁好食。
餐包
由於套餐都幾飽肚,小肥亦唔好意思試勻親友o既主菜,所以就交由「相機先食」代勞

主菜之和式山口縣燒雞柳配田園沙律及意大利黑醋汁:哥哥大讚雞件皮層香脆,肉質軟嫩,而且肉汁充裕。
和式山口縣燒雞柳配田園沙律及意大利黑醋汁
主菜之輕煎北海道帶子及大蝦配日本南瓜、甜薯橙香白汁($238)
輕煎北海道帶子及大蝦配日本南瓜、甜薯橙香白汁
輕煎北海道帶子及大蝦配日本南瓜、甜薯橙香白汁
主菜之烤美國西冷牛扒配砵酒汁及法式忌廉焗薯(另加$50):長輩要o既七成熟牛扒軟腍味濃,實屬不錯之選
烤美國西冷牛扒配砵酒汁及法式忌廉焗薯
主菜之和式菠菜、瑞士芝士釀日本「茶美豚」柳配咖哩蘋果汁:兩件豚柳卷擺成個小丑樣,認真搞鬼
和式菠菜、瑞士芝士釀日本「茶美豚」柳配咖哩蘋果汁
釀入咗芝士同菠菜o既豬柳惹味豐潤,點上碟旁o既咖哩蘋果汁食,效果好清新。
和式菠菜、瑞士芝士釀日本「茶美豚」柳配咖哩蘋果汁
主菜之海膽意大利燴飯配日本舞茸菇(另加$20):意大利飯以芳香o既舞茸菇燴煮,有嚼口得黎好夠香軟潤滑。
海膽意大利燴飯配日本舞茸菇
既然廚師刻意將海膽放於碟邊,小肥亦好配合地分開食,金黃色o既海膽鮮甜香滑,馥郁醇美
,高質貨式也!
海膽意大利燴飯配日本舞茸菇
甜品原味南青山蛋糕卷:厚厚o既蛋卷鬆軟甜美,第一口已令細佬諗返起三個月前o既北海道美食之旅
,回味無窮。
原味南青山蛋糕卷
就連配角o既士多啤梨都香甜過人,
到暈呀!
原味南青山蛋糕卷
套餐包有咖啡或茶一杯,咖啡只有一款,自動連同熱奶一齊呈上。
咖啡香濃甘醇
,質素同晚餐一樣高級。
熱咖啡
「Blue Brick Bistro」乃日本名店「Yoku Moku」喺香港新開o既西餐廳,環境高雅大方,服務稱心滿意,廚房西日合璧,用上日本新鮮高質o既食材烹調出一系列o既西菜,美觀又美味,晚飯平均三百多元,仲要免收開瓶費,個人覺得絕對抵食
。嘻嘻,餐店喺飯後每人送上「Yoku Moku」鎮店餅條,唔知係咪想順道為農曆新年宣傳一吓呢?!
「Yoku Moku」鎮店餅條
2016-01-31
$390 (Dinner)
餐包
烤美國西冷牛扒配砵酒汁及法式忌廉焗薯