2016-12-06
難得有幾位之前旅遊時候認識嘅朋友黎到香港,緊係要帶佢地食餐好啦!上完山頂落返黎,有人建議食日本菜。因為之前做野經過大道東,見到餐廳個名幾特別就記低左「風花雪月」。電話問完,仲有位就過左去食。第一個感覺就係好型,個陣真係諗唔到係日式。高級日本料理間中都有食,原來餐廳有三層,每層各有特色。一樓食西餐甜品;二樓食鐵板燒;三樓食壽司;應該新開無耐 環境好新,餐牌選擇類類多,食日本菜嘅你,一定有心水,龍蝦刺身都有。首先我地試下個前菜漬物先,有魚蛋夾wasabi 、麵豉蘿蔔、螢光魷魚。魚蛋夾wasabi 三文治?好特別,麵豉蘿蔔就更開胃,魷魚有點黏黏嘅口感,咬落去好新鮮美味。沙甸魚苗薄片,真係整到超薄,好香好脆,值得一食刺身五款,鮫鰈魚、鰤魚、拖羅、笠貝、金目鯛。鮫鰈魚細嫩入帶點緊實,魚肉鮮甜。鰤魚其實就係油甘魚,一般繁殖場養既都叫油甘魚,只有少數野生品種叫做鰤魚,所以肉質同油甘魚好似,帶有油甘魚既香氣,重點係鮮舔過一般油金魚好多,帶有淡淡的油甘魚香。仲有山椒銀魚炒飯,飯炒得香,粒粒飯都充滿蛋味,配料好多,口感與味覺都不錯!期待下次黎試埋個鐵板燒先!
應該新開無耐 環境好新,餐牌選擇類類多,食日本菜嘅你,一定有心水,龍蝦刺身都有。 首先我地試下個前菜漬物先,有魚蛋夾wasabi 、麵豉蘿蔔、螢光魷魚。 魚蛋夾wasabi 三文治?好特別,麵豉蘿蔔就更開胃,魷魚有點黏黏嘅口感,咬落去好新鮮美味。 沙甸魚苗薄片,真係整到超薄,好香好脆,值得一食 刺身五款,鮫鰈魚、鰤魚、拖羅、笠貝、金目鯛。鮫鰈魚細嫩入帶點緊實,魚肉鮮甜。鰤魚其實就係油甘魚,一般繁殖場養既都叫油甘魚,只有少數野生品種叫做鰤魚,所以肉質同油甘魚好似,帶有油甘魚既香氣,重點係鮮舔過一般油金魚好多,帶有淡淡的油甘魚香。 仲有山椒銀魚炒飯,飯炒得香,粒粒飯都充滿蛋味,配料好多,口感與味覺都不錯!
期待下次黎試埋個鐵板燒先!