2023-03-07
可能大家平時都有買過kiki麵返屋企煮,但係你又知唔知除咗即食麵之外,kiki麵都有開實體店,而且就係IFC入面,經過就算唔入去食麵,都可以叫杯野飲坐低(因為中環真係好少有手搖鋪可以比你坐底飲)一坐低職員就會放低餐牌,然後同你講手機落單,就行開咗,咁我都望咗一陣餐牌,期間職員都有同我講套餐抵食啲,雖然係手機落單,但又未止於去到0服務態度咁差$148包一個小食,一個主食加一杯野飲,其實係IFC入面來講已經好抵食,仲要免收加一川味牛肉湯麵+酸脆土豆絲+白桃烏龍(熱)+田園時蔬(另加$12)其實單一個套餐已經夠食,但係覺得冇咩蔬菜,想健康啲先加一個菜,不過$12就只有三嚿菜,份量有啲少,不過佢時蔬烚到剛剛好,唔會太老,而且配埋少少醬油都唔錯;土豆絲個人覺得切得有少少粗身,調味方面就不過不失咁,如果再嚟食我就會選擇其他小食比較好牛肉湯麵一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在係面,牛𦟌食落唔會好乾好實,但都唔會好淋身,仲係好有咬口,因為牛𦟌這個部位原本就少脂肪,所以就算經過長時間嘅燉煮都唔會變到入口即化,食落仲好有肉味;雖然餐牌上有一個辣椒仔喺隔離,但都唔會好辣,只係有少少辣味提味咁;麵質比較硬,未必每個人都
牛肉湯麵一眼就睇到有四嚿牛𦟌放在係面,牛𦟌食落唔會好乾好實,但都唔會好淋身,仲係好有咬口,因為牛𦟌這個部位原本就少脂肪,所以就算經過長時間嘅燉煮都唔會變到入口即化,食落仲好有肉味;雖然餐牌上有一個辣椒仔喺隔離,但都唔會好辣,只係有少少辣味提味咁;麵質比較硬,未必每個人都鐘意食,但個人就比較鐘意依種質感多啲,感覺唔似煮咗好耐好淋咁
白桃烏龍(熱)
大概要等二十分鐘先飲會好啲,因為二十分鐘後,茶包嘅味都已經滲透晒出嚟,而且唔會好熱,剛剛好係合適飲用嘅溫度,這時候白桃嘅香味先會出嚟,唔會淨係飲到烏龍茶味
以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。