2020-04-26
餐廳喺兩層高cafe,店面圓拱型設計下門口貼滿了一道一道的文宣,在反修例活動中一直身體力行!餐廳裏面以青花瓷為主題,主打港式Fusion菜、咖啡同bagel,大家經過旺角,喺太子站大概行10分鐘左右就會到達良心小店。呢間Cafe裝飾擺設富有中國傳統風味,店內掛了青花瓷磚牆,廚具全用青花瓷碟。由於武漢肺炎肆虐,除咗要測量體溫同埋消毒雙手之外,餐廳亦安裝左間隔版分隔客人,令到顧客食得安心👍🏽 (板上亦都寫滿左好多同路人嘅字句同插畫)今日叫咗兩個set,都係配有餐湯以及$40或以下嘅飲品一杯(超過$40就補差價)⭐️南瓜蓉忌廉湯味道香濃好重南瓜味,而且亦都有洋蔥粒粒,餐前飲一碗非常之醒胃⭐️台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵成個感覺就好似平時喺茶餐廳食開嘅高階版嘅「黑椒牛柳絲炒意粉」。由於用上和牛關係所以肉質都比較鬆化,但我就覺得有啲似牛腩嘅口感🥺唯一要挑剔嘅就係油份偏多🥶⭐️日式刺身級帶子忌廉香草醬意大利飯最近我都愛上綠色嘅食物,香草醬再加忌廉令成碟飯嘅味道更加鮮明,帶子只是輕輕的煎過,令到本來嘅鮮味能夠鎖住!⭐️荔都幾夠薑荔枝加薑都係一個幾特別嘅味覺衝擊,大家可以一試⭐️喝不到的山楂是酸的由於本人比較鍾
⭐️南瓜蓉忌廉湯
⭐️台式黑椒一口和牛炒扁意大利麵
⭐️日式刺身級帶子忌廉香草醬意大利飯
⭐️荔都幾夠薑
荔枝加薑都係一個幾特別嘅味覺衝擊,大家可以一試
⭐️喝不到的山楂是酸的
由於本人比較鍾意飲酸甜嘅飲品,我就覺得呢一杯嘅味道就比較淡
本來仲想試吓佢嘅甜品,係之前其他嘅食評見到佢哋嘅甜品非常之精緻!不過食得太飽嘅關係唯有下次再嚟食過🙈🙈🥺
——————————
食物質素:8/10
環境衛生:9/10
舒適度:9/10
服務:9.5/10
性價比:8.5/10
總評分:8.8/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #太子