🤎大丸ラーメン 🍜•今次嚟到位於大角咀嘅大丸ラーメン🍜由於睇過相關嘅報道!知道店主二人對拉麵充滿熱誠😆所以bookmark咗好耐想試🤣——————————————————❶ 白丸 $88白丸其實係鹽味拉麵✨湯底是用豬骨熬足十小時 再加雞骨提升鮮味唔會加味精!鹽味湯底用咗豬骨 雞骨熬製再加上喜馬拉雅山、沖繩和意大利的鹽😋飲得出係自己用慢火煲出嚟靚湯 飲完一啲都口渴🤣叉燒係薄切 偏瘦 無肥肉!所以食落一啲都唔油膩!叉燒用火槍炙過 增加焦香✨食落肉唔會太過老 仲有豬肉香!😢拉麵可以選擇粗麵或者幼麵!今次選擇幼麵🌟食落口感都好彈牙 唔會好淋 不過唔算好特別 普普通通😢半熟蛋個人覺得一般 唔算好入味 不過勝在有流心效果😆❷ 蝦丸 $98湯底用蝦和豬骨熬製 以蝦香為主 豚骨味作輔🌟上面鋪滿櫻花蝦 由經蝦油及蝦膏調味 所以充滿蝦香 對比兩款湯底個人覺得蝦湯相對上出色✨ 😆有一點想特別稱讚✨拉麵嚟到嘅時候 摸到個碗好熱 應該有特登整熱個碗先✨好欣賞依個細心位😚食到最後個碗都仲好暖😋❸ 日本式餃子 5個 $35 山椒及餃子汁|關西風|青蔥沙津醬餃子煎得香脆 食落好香口 而且有多款醬汁選擇✨今次我嗌咗山椒
🤎大丸ラーメン 🍜

——————————————————
❶ 白丸 $88

❷ 蝦丸 $98

❸ 日本式餃子 5個 $35
山椒及餃子汁|關西風|青蔥沙津醬

餃子煎得香脆 食落好香口 而且有多款醬汁選擇✨今次我嗌咗山椒及餃子汁 不過感覺同普通餃子就差唔多🤣唔算特別驚喜🥺

總括嚟講個人都覺得呢間質素唔錯!如果喺附近街坊 都可以試吓🤣止下拉麵癮!不過個人覺得算幾出色 不過湯底唔算好啱我口味(但隔離嗰個幾鍾意🤣!)不過feel到店主好用心做每一碗拉麵🍜 如果有機會都可以試吓🌟
——————————————————
🌟歡迎留言話俾我哋知你哋食完嘅𝐟𝐞𝐞𝐝𝐛𝐚𝐜𝐤🥰或者你食過邊款好食🌟

🍴 大丸ラーメン
📍 大角咀博文街22號地下B舖