【樓上打冷潮州菜🥢 有功夫正宗中材菜】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #鰂魚涌 / #太古 - 陳儀興尚潮館 鰂魚涌樓上打冷潮州菜,除咗有經典潮汕滷水系列🥢 仲有多款海鮮時令款式,個人最鍾意佢個湯羹 👍🏻 更有功夫茶可以嘗試(ℹ️ 功夫茶並非一種茶葉,而係其一種泡茶技法🫖 由選料、烘焙、炮製都好講究同花功夫🥋)【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78/位|9/10 🌟新鮮燉煮,估唔到每碗都有4大塊豬肚,湯味道好鮮亦好清爽,一飲完全停唔到(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 但稍微嘆涼咗會腥所以一定要襯熱飲!◐ 香酥帶子 (6件) $298|8/10🌟芋絲炸得香脆,帶子同炸衣中間裹咗層芋泥💜 本身無淋汁覺得咩味…但淋上汁,有驚喜😳 微微酸甜,配上軟綿綿嘅芋泥,加上帶子厚身兼大粒,推薦推薦◐ 乾貝春菜煲 $128 |7/10 乾貝份量多,春菜煲得好淋🥬 春菜屬於一年四季都有收成嘅菜,唔係得春天先有🫢◐ 凍大眼雞 $398 |6/10本身想試凍馬友,但已經售罄😥 大眼雞又名木棉魚🐟 多數出名膽固醇低又唔多骨,朋友就覺
【樓上打冷潮州菜🥢 有功夫正宗中材菜】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑
📍HK #鰂魚涌 / #太古 - 陳儀興尚潮館

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 二十年老菜甫燉鮮豬肚 $78/位|9/10 🌟

◐ 香酥帶子 (6件) $298|8/10🌟

◐ 乾貝春菜煲 $128 |7/10

◐ 凍大眼雞 $398 |6/10
本身想試凍馬友,但已經售罄😥 大眼雞又名木棉魚🐟 多數出名膽固醇低又唔多骨,朋友就覺得有啲啲腥,我個人還可以接受👌🏻 凍魚肉質較結實,同埋本身食慣蒸魚又無特別鍾意凍食物 😅

◐ 鐵觀音 $15/位
◐ 潮州白粥 $15/碗
白粥煲得超綿,個人覺得好食過飯多多聲~

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
陳儀興尚潮館
🥢 @chanyeehingsheungchiulau
🚶 太古站B出口,步行約5分鐘
📍 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

🏷️
地區:#laymao_太古 #laymao_鰂魚涌
分類:#laymao_潮州菜 #laymao_中式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*