2023-09-07
之前去過位於銅鑼灣嘅Milu Thai覺得唔錯,最近佢地喺尖沙咀開咗第二分店⭐️餐廳一如以往,由全泰藉廚師團隊製作菜式,所以食物份量十足之餘,亦有着最正宗嘅泰國味道😋🌋火山排骨 ($228)呢個超巨型嘅火山排骨絕對係必點招牌菜!建議三個人以上一齊分,食完真係飽到上心口🤣將充滿青辣椒、香葉嘅泰式辣汁淋上排骨,辣度真係唔講得少,不過辣得幾過癮🔥唔食得辣嘅話可以分開汁另上🙈排骨肉煮得軟腍,慢慢撕落嚟食別有一番風味,餐廳會提供手套同濕紙巾,非常貼心👍🏻🦀青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包 ($168)呢道菜用火爐上熱辣辣🔥軟殼蟹炸得香脆又好有蟹味,配埋青咖喱汁一齊食,味道好夾💚軟殼蟹份量都唔少,每隻都啖啖肉🤩厚切蒜蓉包好好食!香脆鬆軟,配咖喱汁簡直絕配!呢道菜都係飽肚抵食之選🤣🐂鮮芒果炒牛柳肉 ($108)呢道菜可能比較少見,但又幾新奇好食👍🏻牛柳大小適中,唔會好韌,而且幾有鮮味😋芒果牛肉呢個配搭幾特別,芒果食落清甜又juicy,令牛柳粒提鮮,唔會覺得好膩😍加入洋蔥、腰果,成個組合好豐富~🦐生蝦刺身 ($108)生蝦刺身有6大隻🤩肉質彈牙,食落爽口有鮮味,搭配生蒜片、辣椒、苦瓜片,再點埋泰式秘製辣汁食,酸酸
🌋火山排骨 ($228)
呢個超巨型嘅火山排骨絕對係必點招牌菜!
🦀青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包 ($168)
呢道菜用火爐上熱辣辣🔥
🐂鮮芒果炒牛柳肉 ($108)
呢道菜可能比較少見,但又幾新奇好食👍🏻
🦐生蝦刺身 ($108)
生蝦刺身有6大隻🤩肉質彈牙,食落爽口有鮮味,搭配生蒜片、辣椒、苦瓜片,再點埋泰式秘製辣汁食,酸酸辣辣好開胃!
🥬馬拉盞椰菜苗 ($98)
炒椰菜苗火侯控制得幾好,有鑊氣🔥而且食落好爽口,配埋少少蒜粒、肉碎、辣椒一齊食,鹹香中帶微辣,香口惹味👍🏻
🥭芒果糯米飯 ($88)
椰汁芒果糯米飯呢個配搭無得輸,芒果好甜又多汁😍糯米飯好煙韌,仲要熱熱地,配芒果一凍一熱咁食好正!椰汁好香但不會過甜,作為飯後甜品真係一絕🤩
🧉椰青 ($52)
食咗咁多野,飲椰青啱哂🤣
椰青幾清甜,可以refresh味蕾~
🥛珍多冰 ($36)
另一杯泰國特色飲品😋
濃濃椰汁味,仲有以斑斕整嘅啫喱,食辣野解辣一流!
🥛乳酸梳打 ($34)
冰涼清爽,味道不太甜,一樣消暑解渴~
總結:第二分店水準依然👍🏻味道正宗又抵食,上菜速度好快,店員亦好親切有禮,想食泰菜係唔錯嘅選擇!