同太座慶祝周年紀念永遠係大難題,要特別得黎好味,好味得黎要環境舒適,舒適得黎又要唔可以太貴,資料搜集一輪後終於揀左呢間,真心有驚喜!呢間餐廳主打8道菜Omakase全牛宴,法國菜同fusion都試過,有D真係又貴又唔飽,你要食好少少又要加錢,呢間就好均真,每位只係$780, 飲酒先另收費,任君喜好。以經理講,我同太座食果個係餐廳啱啱11月先出新菜單,我當時都有少少擔心,怕同之前網上搜集啲資料唔同出事,結果當然係無事,仲好滿意。第一道菜就有驚喜,之前喺西環一間出名食牛骨髓嘅西餐廳食過骨髓,感覺好油同蘇,但呢次將骨髓當牛油咁塗上麵包食,麵包鬆脆好趙口,配上「牛油」香真係極正,我當時真係想要求加麵包 (不過高級餐廳,顧及形象,我冇咁做,亦唔知得唔得)第二道菜係嫩滑嘅生牛肉用左D醋撈醃過 (我估,應該係?),好醒胃,雪茄外殼脆,兩者配搭又係恰到好處,餐廳又特意用雪茄盒上菜,雪茄又配上雪茄指環,心思十足,造型滿分,又係抵讚!第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸

第三道菜係朱古力牛面頰,牛面珠我之前中菜食過2次,又腍又嫩,梗係好味。佢呢度用朱古力煮嘅西式煮法,肉質當然都係又腍又嫩無得輸,佢特別在我食落口之前係以為佢係甜,食入口原來係咸,咬多幾啖又會出朱古力味,不停顛覆我對呢道菜嘅預判。

第四道菜係Dry-aged 和牛舌芯,牛舌食過過百次,要煮得好食其實好難,煮得唔好或者果件牛舌唔靚好易又乾又蘇。呢件牛舌芯當然係成條牛舌最好味個位,個廚又煮得啱啱好,我哋加幾滴檸檬汁點少少鹽,用刀慢慢切細先放入口,咁樣食好好咬口 (唔知關唔關Dry-aged過事),我同太座都認為係我哋食過最好味嘅牛舌三甲 (包括日本食肆在內)

第五道牛肉清湯配雲吞,自問我同太座飲慣屋企中式湯,餐廳嘅湯要贏得我哋歡心係好難,西湯/ 凍湯 (通常都係攪碎晒D食材)就更唔係我地至愛。呢個法式清湯唔係話驚天地 泣鬼神咁正,但就畀左我對西湯嘅一個新體驗,意外係伴碟件雲吞一啲都唔求其,仲好好味,我欣賞廚師呢份細緻。

第六道菜就係打大佬 - 牛扒三重奏 ,當晚廚師發辦安排左封門柳、M9朱古力和牛同埋28日乾式熟成Prime級肉眼,份量十足。封門柳有幾珍貴有幾好味唔多講;經理話朱古力和牛每日食2 KG朱古力,肥瘦適中,肉汁多而濃,都係好野黎;反而小弟想講下件熟成左嘅肉眼,我第一次食熟成嘅牛扒,少少咸 (千祈唔好點鹽),有啲似高級Parma Ham,但因為肉眼本身靚,咬入口係好爽好彈,送酒真係一流。另外,更想講下D配菜,果件千層薯蓉同個菇,真係唔好唔食,成功在細節⋯⋯打完呢個大佬,我同太座已經飽到喉嚨頂⋯⋯

點知,第七道菜仲有M9和牛煲仔飯,OMG!煮梗飯已聞到飯香,經理將和牛加入沙煲焗,香到呢⋯⋯再落鼓油焗飯焦,我同太座講冇辦法唔食,最多第日跑多幾K ,食落口,正到呢⋯⋯最後我哋清晒成煲煲仔飯,失禮晒!(真係好耐無喺香港食過一個咁正嘅煲仔飯,仲要咁矜貴)

最後奉上蕃紅花雪糕,完美句號,捧住個肚走,十分滿意,十分滿足!
手工麵包配烤骨髓
朱古力牛面頰
Dry-aged和牛舌芯
牛肉清湯配雲吞
牛扒三重奏
M9和牛煲仔飯
蕃紅花雪糕
Other Info. : 老老實實,出去食一塊靚啲嘅扒都600-800,食個tasting menu或者omakase冇1300+都落唔到樓,呢度食物質素同份量都好好,咁嘅價錢,真係好有良心,性價比極高! 溫馨提示:飯後同經理吹左幾句,先知呢度唔原來每晚只做5枱客,貴精不貴多,真係好易爆,訂枱趁早!
2023-11-03
手工麵包配烤骨髓