2023-12-05
🍘🤎【 盔匠 】🤎🍘⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄石門近日開咗間好有特色嘅小店,名叫「盔匠」,主打荊州鍋盔、乳酪奶昔、乳酪粒,勁特別喎😲「鍋盔」聞所未聞,究竟係乜嘢❓🤔 原來係一種又薄又脆嘅燒餅,係湖北荊州市嘅傳統民間小食,口味有鹹有甜🍘🌟牛肉鍋盔($43)老闆預先將餡料包入麵團之中,客人order後便將麵團取出,用擀麵杖壓平,再撒上白芝麻,然後放入甕爐內壁,烤至香脆🔥睇住老闆嘅製作過程,就好似睇表演一樣,別有一番樂趣🥳我揀咗「牛肉鍋盔」🐂 好大一塊,仲大過我塊面😂 麵皮烤至微焦,香酥脆口,令人食唔停口😋牛肉餡味道微辣,香濃惹味,真係好食🌶️👏🏻🌟開心牛油果乳酪奶昔($44)老闆話平時最受歡迎係「原創牛油果乳酪奶昔」,但我鍾意口感層次豐富,所以揀咗加埋開心果碎的「開心牛油果乳酪奶昔」🥑 Milkshake質感細滑creamy,仲加入大量牛油果果肉,真材實料,呢個價錢物有所值🫶🏻🌟厚切乳酪粒($40/10粒)店內另一款千奇百趣嘅食品係「厚切乳酪粒」🤍顏色造型五彩繽紛,口味多樣,包括:百香芒果、紅絨芝士、牛油果、水蜜桃、綠茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定係麻雀造
⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄
🌟牛肉鍋盔($43)
老闆預先將餡料包入麵團之中,客人order後便將麵團取出,用擀麵杖壓平,再撒上白芝麻,然後放入甕爐內壁,烤至香脆🔥 睇住老闆嘅製作過程,就好似睇表演一樣,別有一番樂趣🥳
🌟開心牛油果乳酪奶昔($44)
🌟厚切乳酪粒($40/10粒)
店內另一款千奇百趣嘅食品係「厚切乳酪粒」🤍顏色造型五彩繽紛,口味多樣,包括:百香芒果、紅絨芝士、牛油果、水蜜桃、綠茶Oreo、士多啤梨等🥭🍓🍑🧀 而最「打卡able」嘅一定係麻雀造型嘅原味乳酪粒🀄️口感軟糯絲滑,好睇又好食☺️🌈
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
🐂牛肉鍋盔($43)
🥑開心牛油果乳酪奶昔($44)
🍼厚切乳酪粒($40/10粒)
🔥優惠:
▪️鍋盔+飲品套餐立減$5‼️
⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄
⋄
📍地址:盔匠 (沙田)
沙田石門安群街3號京瑞廣場1期地下G06A號舖
⋄
#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #ccrreami石門 #石門美食 #盔匠 #荊州鍋盔 #鍋盔