2022-10-05
佢地平時晚市會做一啲西式嘅素食,午市最近都推出左8款 Impossible™️製成嘅植物肉漢堡🍔油不是80年代 ,「游」帶我地回到30年代🎵想介紹一間好有理念 好有想法嘅素食餐廳❗️對我嚟講一間餐廳嘅理念、心態係比食物嘅味道更重要(◐‿◑)所以好多謝小店同我地傾左甘耐計令我地更深入了解到佢地嘅諗法佢地積極推廣素食嘅文化💪 希望令大眾對於保護動物有更多關注,例如:餐廳設計左一隻吉祥物「游鵝」,引起大家諗下製作鵝肝對鵝帶來嘅傷害( ̄Д ̄)ノ 除左努力鑽研食物之外,亦花了好多心思去研究每款食物背後嘅歷史,最後更設計一啲海報突顯番食物嘅特色同意義。「游」 依個團隊一心好想向其他人表達「善」依個概念。佢地好強調素食同肉食,唔係絕對等於善良同邪惡,佢地只係藉著佢地自己嘅信念去引人去思考下何為善❤️ 當日老闆好搞笑,佢話其實佢地唔太着緊客人對食物嘅評價。一來因為佢地認為各人口味總有不同,二來係因為佢地最重視係透過食物傳遞背後嘅理念。餐廳都充滿住藝術感,佢地會為唔同食物設計一啲poster 每款都有啲特別message。平時仲有係ig po一啲親自設計嘅漫畫 ☞︎☞︎ @yvdiner真係好有心思值得支持🔥
油不是80年代 ,「游」帶我地回到30年代🎵
〖 𝐃𝗼𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🧀️🍔 〗💰168
餐廳用左 impossible™️ 植物肉,口感同肉類幾乎一樣👏 我真係差少少問店員係唔係比錯左個肉嘅burger 我地😂
食落去感覺好juicy 真係會有啲「肉汁」流出來🤤 而且有一陣好逼真嘅牛味🥳
Burger 配料超豐富 除左有兩塊植物肉 雙重滿足之外 仲有經典嘅洋蔥🧅 生菜🥬 蕃茄🍅 同酸瓜等 更fresh 更多重口感🥰 加上祕製嘅芥茉醬同美式芝士 好食到停唔到😋
〖 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🌶🍟 〗+💰20
雖然肉醬都係用 Impossible ™️ beef 但店員花左好多心思去調制個配方 令到個肉醬會更有粒狀嘅口感 亦散發了更濃郁肉嘅香味🥳
最欣賞佢地嘅調味 係酸甜嘅蕃茄味中 多左一陣辣味🌶 增添左墨西哥風味同刺激感👏 溝埋半溶嘅芝士 好好食😋
〖 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝗼𝗼𝗺 𝐒𝐰𝐢𝐬𝐬 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫🍔 〗💰178
漢堡有超大量嘅蘑菇😍 蘑菇本身用黑椒炒過 好入味好多汁🤤加埋熱溶左嘅瑞士芝士 味道好香好惹味🥳 同植物肉好夾
另外洋蔥特別用焦糖烹調過 食落有甜絲絲嘅感覺 最後加埋個蛋黃醬 令個burger嘅味道更juicy 更有層次🤩
〖 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐏𝗼𝐭𝐚𝐭𝗼 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬🍠🍟 〗
蕃薯條好粗身 食落香脆可口👍 蕃薯味都頗突出 有微甜嘅香味
評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_西環
⌫ #eatwithnous_素食
⌫ #eatwithnous_黃店
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #cafe #hkcafe #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #burger #yvdiner #vegetarian #impossiblemeat #素食 #美食 #相機食先 #藝術 #吃貨 #打卡 #手機食先 #西環美食 #黃店 #小店