2022-07-26
今次就同朋友黎到位於荃灣地鐵站附近嘅一間隱世西餐廳,住荃灣既朋友表示呢間已經開左好多年😘餐廳門口有一塊好大嘅燈牌寫住餐廳名,餐廳內部裝修亦都幾精緻,都幾有外國風情💕至於食物,餐廳有一個名為“兩個人的幸福”嘅雙人套餐($288),好適合情侶或者夫妻黎食😝,而且性價比都幾高👍◦ 是日餐湯+是日沙律今日既餐湯係甘筍忌廉湯,飲落都幾滑,飲到有甘筍味;沙律係雙色椰菜、蘿蔔絲,配埋蟹籽同埋沙律醋,食落都幾開胃◦ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉賣相唔錯份量幾大,軟殼蟹食落都幾多肉,而且炸到好香脆😍而意粉煮到啱啱好,而且幾creamy好掛汁!總體黎講質素幾高,值得推介🤩◦ 美國IBP牛膈肌(150g)配挪威三文魚柳(150g)上菜見到有塊出曬煙既石板好驚喜,首先🥩牛扒賣相唔錯都幾厚身,一開頭大概3成熟,之後自己可以再控制生熟度,我地就自己燒到大概5成熟左右,牛肉食落好軟熟,而且牛肉味幾重,配埋燒汁一齊食好好食!!!! 另外三文魚用石板燒完外皮好脆,三文魚食落肉質都幾嫩🤤◦ 是日雪花冰賣相唔錯,幾大碗,重點係雪花冰刨得幾綿滑,配埋芋圓、爆珠同雜果一齊食都幾豐富!😋少少不足就係果醬多左啲,味道偏甜😛◦ Fruit
◦ 是日餐湯+是日沙律
◦ 明太子軟殼蟹忌廉汁意粉
◦ 美國IBP牛膈肌(150g)配挪威三文魚柳(150g)
◦ 是日雪花冰
◦ Fruit punch & 橙汁 (+$38/+$15)
兩杯飲品都幾大杯,味道正正常常,朋友就覺得偏甜😛
整體而言咁多食物先$288真係幾抵食,我個人就私心推薦牛膈肌同埋軟殼蟹忌廉汁意粉🤣
📍Olive Cafe
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖