2023-03-15
香港人四季都鍾意食火鍋,我同另一半都唔例外,今日離開西環就食616! 之前試過九龍區幾間唔同分店,都好好味,唔知而家仲保唔保持到水準呢?💗616 專門店提供刁鑽牛肉部位,食盡各種刁鑽牛部位!平時好小機會係連鎖火鍋店食到嘅如牛頸脊、牛肩心等~都有!仲有封門柳、金花趾、牛心腚等選擇,坊間少見,每碟份量唔算多,但勝在價錢唔貴每碟都係$48-78,多試幾款都唔肉痛,小食多滋味。西環店舖寛闊,都好適合一班朋友過來食,又多卡位,仲有啤酒🍻飲。外面有自助醬料區,可以自己調配,我就揀咗秘製牛肉汁配蔥花,老公就試咗秘製牛肉汁加柑桔。湯底我地叫左牛骨湯,最能吃出原味呢!大大舊牛骨!裏面仲有唔少嘅牛筋腩~好正!洛神玫瑰茶,烏梅汁2款都唔會太甜,酸酸地好開胃今次見到有日本🇯🇵長野縣直接運到香港🇭🇰嘅信州和牛,用$78就食到!即刻點左一份牛肩胛試試!雖然肉片本身都有d厚度,但淥完後依然保留細膩、綿密口感,一d都唔乾柴,牛脂味香濃!牛駝峰帶有脂肪,肉質軟腍,肉味濃!同一般外面打邊爐d牛好唔同,真係本地新鮮牛切出來的~肩胛翼板脂肪相對較少。這是頗有嚼頭的牛肉!牛朴肉都好出色,肥瘦比例剛好,牛味濃!牛肉餃啖啖肉,咬一
洛神玫瑰茶,烏梅汁2款都唔會太甜,酸酸地好開胃
肩胛翼板脂肪相對較少。這是頗有嚼頭的牛肉!
牛朴肉都好出色,肥瘦比例剛好,牛味濃!
牛肉餃啖啖肉,咬一口爆汁
手打牛滑唔係爽彈,而係柔軟順滑嘅口感,味道不錯且有肉汁,我同老公都覺得係必食之選
牛丸我地叫左半打,牛筋有咬口,好彈牙
滑尾龍鑊仔上,仲加隻蛋,撈勻之後再下鍋,蛋汁包住牛肉好滑溜,配稻庭烏冬食好正啊~!
鮮制手打烏冬,提供嘅係是「稻庭烏冬」,偏平麵身彈牙爽口,重點係掛在烏冬上香濃嘅牛肉湯!吸收唒濃湯的精華!
侍應都是快手快腳,有求必應的,見到佢地門口有張牌寫住fist order等候時間唔超過20分鐘真係做到!
最鐘意呢度每碟火鍋配料都係細細碟又收得平,每樣都可以試d,食完唔夠先再叫~!
下次期待同朋友過來食!