2009-06-05
上午剛剛失意於某地, 4時許和太座來到圓方的 Caffé Vergnano 1882嘆下午茶, 這裡係一間半開放式的caffe, 對著人來人往的商場, 狀甚寫意這裡的下午茶並不便宜, 一般$70-100左右, 但在這高檔商場實在不為過, 我要左一個雞肉, 車打芝士三文治+tiramisu+Cappuccino 的tea set($78), 太座則叫了9寸辣肉腸pizza+ tiramisu + Cappuccino ($98)三文治送上時麵包暖, 似係有略略烘過的樣子, 配上微冷的雞胸肉和車打芝士有些少唔配合的感覺, 不過鬼佬野係咁架啦, tiramisu則是非常迷你型, 我估只得益力多咁上下份量, 不過試一口味道卻非常特出, mascrpone 芝士, 手指餅, 咖啡酒, 朱古力粉配搭得宜, 唔會太濕, 咖啡味濃, 芝士亦夠滑, 水準甚高另9寸薄餅係傳統意大利薄批底, 雖然唔係即搓餅底, 但都是即叫即焗, 熱辣辣不過要盡快食完, 唔係一凍就會'林'晒唔好食!!我地兩人都不約而同地選擇了熱Cappuccino , 奶泡打得幼滑, 奶香十足, expreeso咖啡味亦濃, 水準唔錯, 始
我地兩人都不約而同地選擇了熱Cappuccino , 奶泡打得幼滑, 奶香十足, expreeso咖啡味亦濃, 水準唔錯, 始終是以咖啡出名的caffe, 比一般美式咖啡店略勝一籌的...
不過堂食要加一, 注意注意!!