2021-08-26 89 views
馬鞍山中心開咗間以酸菜魚做主打嘅餐廳,原來喺九龍灣、元朗同天水圍都有分店,開到嚟馬鞍山終於有機會試啦!餐廳走簡約路線,價錢實惠,餐牌除咗招牌酸菜魚同水煮系列之外仲有好多款川味小食同唔辣嘅選擇。有時同朋友一齊食川菜但辣度level未必相同,呢度嘅一人份系列就可以解決呢個問題啦! 一人份系列可以自選主題、湯底、兩份配菜加一份主食。我就揀咗有兩個👍🏻1.5隻🌶嘅青花椒酸菜湯底+鱸魚片+娃娃菜+萵筍+米線($75)。一上檯已經聞到好香嘅花椒味,青花椒酸菜湯底濃郁,香味有層次,鱸魚嘅肉質較魚片細緻滑溜,去晒骨啖啖肉,萵筍娃娃菜索晒湯底嘅精華,食完好滿足!朋友唔太食得辣,揀咗得半隻🌶嘅檸檬酸菜湯底+生魚片+腐皮+金針菇+薯粉($69),呢個湯底有新意,酸菜湯底同樣濃郁加多重鮮檸號香味,味道好fresh! 腐皮係長身一條條嘅,同薯粉一齊食多一重口感。飲品可以跟餐加錢,我哋加左$12配左咸檸七同咸檸樂。估唔到一人份嘅份量都唔少,我哋都食得好飽。快靚正嘅一餐,最正係以後一個人想食酸菜魚、水煮牛、毛血旺等菜色嘅時候都可以有選擇啦!!

青花椒酸菜湯底

檸檬酸菜湯底

2021-08-23
$80 (Dinner)
青花椒酸菜湯底
檸檬酸菜湯底