2018-01-25
喺UA睇完戲落一層經過已經被佢吸引住😍,一個大華麗酒吧檯對正門口,多數會咁樣裝橫都係代表 cocktail 係 selling point 之一。經過吧檯會有一張長嘅生蠔檯,放住不同種類嘅生蠔供選擇。我最初以為得生蠔,但原來有我最愛嘅 cherry stone ,下次一定要order😣! 餐廳嘅感覺晤算太過 fine dining,好似去咗朋友屋企食飯,左面 corner 主要係梳化 causal feeling 仲有個大電視。再入啲就 dining area, 整體餐廳感覺都好舒服!supervisor Jones介紹一杯 cocktail to start my dinner, "Medusa 梅杜莎~Scotch whisky, Drambuie, lemon juice, honey & Cinnamon, 只要你對望梅杜莎雙眼,就會變成石頭,所以佢地用咗石頭做型嘅杯,晤算好 strong 檸檬汁少少酸,開胃 first drink! 頭盤~焗田螺釀蘑菇 Baked Escargots stuffed in mushrooms, 有5-6粒田螺、7-8粒細蘑菇,晤可以話係“
。再入啲就 dining area, 整體餐廳感覺都好舒服
有5-6粒田螺、7-8粒細蘑菇,晤可以話係“釀”,因為佢係mix埋薯蓉咁焗。薯蓉係有咬口晤係 smooth 個種,但好香香草同牛油味。主菜~墨汁海鮮意大利飯 Risotto al Nero di Seppia,
三隻中蝦、兩隻細蜆、一粒煎得完美嘅帯子、5-6塊好厚身嘅墨魚,海鮮好新鮮。意大利飯軟硬適中,墨魚汁係用新鮮,真係“堅好黑” 😲
個汁收得剛剛好👍🏻,所以食嘅時候要小心啲!最後要多杯 古巴 Rum cocktail "Caipirinha"
,依個 cocktail 最正宗係一定要用反古巴 rum "Cachaça" 先原汁原味,晤係就無咗個精粹!走嘅時候先知道原來係有個户外用餐area, 下次要約多啲朋友再黎!👍🏻👍🏻