一個受氣的午飯……中環一所高级快餐店,售價其實都不便宜,以為服務應該比屋邨好,卻又尤如排隊輪大米等配给,受氣的一頓午飯!話說回來,快餐有自選餸菜配搭,平日常見太多人排隊,今遲些去到,希望可以避開煩忙時間,即管試試自選餸菜,但排到隊頭每盤食物都已去得八八九九,往後望……有另一盤新鲜熱燙的搬了出來,滿以開心的想點餸時,卻迎來一句……賣埋啲餸尾先,唔好意思,你要定唔要,下一位……然後把你的購飯單放到一邊。 此刻,簡直覺得自己入咗什麼水飯房!於是我再說一次,唔好意思,我想要些新鲜熱的。卻又遭來一句:唔得喎,個個都咁,仲使做生意,你食第二樣啦! 當時已經大部份都去得八八九九,你叫我有得選擇嗎?既然已經有新的煮好搬了出來,為何我用真金白銀都不能要求一餐好少少熱少少啲!我嘅要求真唔覺得有任何地方過份超越!但今時今日咁既服務態度,真係令人氣憤!我來買食,並不是來幫你舖做食物清道夫!請多多檢討你們對客人的態度!