一個字 excellent! 保持盛八優質質素的盛八火鍋放題店!呢幾年香港嘅日式火鍋同埋韓國菜大熱,周圍都開門唔同嘅日式牛肉火鍋同埋一啲家庭式嘅韓國菜,日式火鍋店咁多邊一間最好食呢!等我呢個牛王同大家分享一下剛剛上個星期同朋友喺呢度旺角食盛八火煱放題店啦。盛八?咪係香港出現的日式燒烤店始祖?做咩撈撈吓撈埋牛肉火鍋?深信大家都應該一定有食過盛八嘅燒烤店,頂級美味!相信佢哋日式牛肉火鍋放題店都一定會有返咁嘅質素啦!我係一個超級牛魔王,對牛肉嘅要求極高!所以一泥見到有日本和牛揀,一係唔食,要食食最好,今次大家見到日本飛驒和牛已經好想試。我當然諗都唔諗就要試吓啦!早前有個日本居港好朋友帶咗我去尖沙咀某牛肉火鍋專門店。佢話個度係居港日人鍾意去嘅日本火煱餐廳,當我見到嗰個日本火鍋6片A5和牛的火煱一人前,已經賣千四大元時,心想和牛完來會食上癮!唔使返轉頭啦!泥到的和牛簡直係另外眼前一亮!1, 夠大片,即係真材實料啦!2,色澤鮮紅,即係夠新鮮!3,脂肪同牛肉分布平均,呢個絕對係食靚牛的準則。$388位任食?嘩,唔係呱。4,温度好。唔會雪到變冰,係柔軟的肉感。湯底呢根據之前日藉朋友解釋最好就要用昆布海
日本極上飛驒和牛
湯底呢根據之前日藉朋友解釋最好就要用昆布海鹽清湯,昆布清湯先至可以得出和牛的鮮甜味道。靚牛真係咩都唔點就已經夠正。
湯底方面都有6款選擇: 昆布海鹽清湯、黑蒜豬骨湯、蕃茄濃湯、辛口韓風泡菜湯、日式咖哩湯、甜醬油湯
既然我哋人多,有機會可以食兩個湯底,所以我哋就另外叫咗一個最常要嘅豬骨濃湯啊!
我自己覺得呢兩個湯底減得非常之好,首先昆布清湯係可以好簡單地帶出咗和牛嘅鮮味同埋嗰種入口即溶的感覺。
至於用豬骨濃湯湯嘅和牛就會多咗一種濃郁嘅感覺,豬骨濃湯同和牛嘅配搭都係一流。要濃要淡悉隨尊便!
哎呀唔記得同大家分享呢一度叫日本極上飛驒和牛係會有五種肉類可以選擇啊,包括日本極上飛驒和牛、澳洲貴族和牛、美國特選牛肩、美國進口牛肉及嚴選豚肉。不過識揀一定唔會食日本和牛啦,哈哈。
嚴選豚肉
講咗咁耐淨係響度講牛肉呢一度係放題除咗牛肉可以任叫之外其他嘅配料都可以響出邊嘅自助櫃枱度攞架!呢度嘅其他陪你料到好多,菜類都至少講緊有六至八款。
強烈推薦試吓個梅子面,酸酸地好特別架!而且呢度嘅配料份量比較細大家可以試多幾種。
至於甜品,有多種雪糕,朱古力噴泉,啫喱,中西甜品,蛋糕等等同酒店自助餐有得揮!
呢度上牛肉速度都好快架。正當你食到最後一兩片嘅時候,侍應好多時就會主動問需唔需要加,然之後就好迅速咁將和牛送到去你嘅枱度,唔似之前去某集團日式火鍋,叫加牛加到最後夠鐘都未加到,當然啦我哋都唔可以眼闊肚窄做大晒鬼咖!
呢度仲有刺身可以任食,選擇好多!不過我反而冇點食自助部的配料,因為佢哋個日本和牛真係超級好食,食極唔停,已經冇位置在容納其他嘅配料啦!哈哈
至於呢度嘅裝修更加係無得頂啦!呢度佔地很大,可能因為新裝修嘅關係。間隔都比較寬躺,而且有啲挨邊位置二人枱,方便情侶響度享受晚歺。坐低已經有種好舒服的感覺,令人食起來更加愉快!另外就算一班朋友仔去講嘢講得大聲啲都唔怕影響到隔離因為枱,嘅距離都有返咁上下!
一個好嘅日式牛肉火鍋,最緊要就係牛肉夠靚!再配合其他優質嘅配料,美味嘅湯底以及迅速快速嘅服務,舒適嘅環境。我諗成百日式火鍋放題電應該係無得輸得掛!

2015-04-22
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$398 (Dinner)
日本極上飛驒和牛