2017-06-04 377 views
今日公司搞活動成日擔擔抬抬,放工真係要食餐勁嘅補充一下體力(又一個暴食的好藉口) ,之前睇戲都經過見到有間韓食,不過之前好似係做任食,所以冇去試,今日見佢好似唔同咗裝修定唔知轉左第二間,而且可以散叫,當然樂於試試。靚女職員拿來餐牌,細心介紹,好好招呼,睇到佢哋有韓式燒烤,有湯鍋同埋汁燒,本來我想食烤肉,但係老公又話唔食得牛,又唔想太熱氣,咁我哋就試吓個汁燒叫豚盛:包含了豬肶肉,豬頸肉同豬腩肉,見到個份量,已經覺得好豐富!而且價錢都只不過$228 ,講真,行入嚟,兩個人只係叫一個豚盛的話,都已經夠飽,咁計落每人只不過係$100多二十,真係好抵食,上面見到好豐盛嘅三種豚肉放左係中間,其下都有勁多菜同其他配料,有顏色鮮艷嘅鍋汁,個鍋燒左一陣之後見到佢滾左,我哋就開始鍋嘢搞下搞下咁樣,等啲肉熟。本來食韓國嘢我會鍾意食豆腐鍋,但係有呢個已經有啲豆腐,一次過滿足晒三個願望!啲豆腐切到個size剛剛好,而且好滑身。仲有好多嘢食,可以食豆卜啦,仲有年糕,仲有白菜,有泡菜,數都數唔晒!煮滾左一陣,試吓塊厚切五花腩先!雖然係肥肉,但係脂層同豬皮幾煙煙韌韌,再加埋豚肉咁香,令人難以抗拒,而且呢個汁雖然係紅色

煮滾左一陣,試吓塊厚切五花腩先!雖然係肥肉,但係脂層同豬皮幾煙煙韌韌,再加埋豚肉咁香,令人難以抗拒,而且呢個汁雖然係紅色,但係其實個辣度都係一般人可以接受的,小小甜,好開胃!就算食埋豬頸肉,口感都不會覺得太過肥膩!

而且個豬頸肉,真係超正!個厚度控制得幾好,厚一點就會太溜,薄一點又唔夠爽口,呢個厚度食落去勁爽口,咀嚼之下就有豬肉的油脂加埋燒汁的味道互相交纏,令人十分滿足,不過可惜我因爲仲有叫其他餸怕太飽,如果唔係可以叫個白飯撈來食好正!

在我有食豬肉的歷史以來,食豬肶肉似乎沒有出現過,本來以為係好鞋的,原來肉質超滑呀!

啤酒煮青口

喺出面食嘢,叫酒煮嘅蜆殼類,有時會係冇乜味嘅,但係呢個啤酒味青口叫人十分之驚喜!上枱的時候,裏面的啤酒湯汁都仲係熱騰騰沸騰緊,而且有散發出種淡淡的啤酒香氣!啲啤酒的酒香與青口一齊煮,令青口的鮮味更上一個層次。

蒜片牛柳粒,都算唔錯喎,牛柳粒的肉質幾彈牙,蒜頭味都幾香!

蜜桃沙冰唔單止冰冰凍凍夠清爽,襯埋熱辣辣的鍋物一齊食好正,而且啲沙冰滑滑的,好似食緊蜜桃雪糕咁!
2017-05-31
Type of Meal