2024-07-08
今日即興地約了位久未碰面的朋友吃飯,大家都是愛辣之人,所以選了佢屋企附近的川大哥(深水埗店)落腳,餐廳位於深水埗同太子之間,門面乾淨企理,仲有我鍾意食嘅小龍蝦!二話不說就揀咗呢間入去一試龍與鳳~~麻辣小龍蝦 ($148)川菜我真係食得多!呢一間嘅小龍蝦真係冇得頂!可能因為六七月的時間,小龍蝦特別肥美,隻隻都有膏~~~佢嘅辣度真係唔係講笑!不過我同朋友越食越起勁,非常惹味!而且小龍蝦一啲都唔油膩,餐廳仲好細心咁提供咗手套俾我哋,方便剝殼進食,就算污糟咗仲有濕紙巾提供,真係好貼心👍👍👍👍👍涼拌溫室青瓜 ($39)平時去開大型連鎖店食川菜,都係一式一樣嘅涼拌開胃菜。川大哥無論味道或者擺盤,都令我眼前一亮,就算只係一碟簡單嘅涼拌青瓜,擺碟精美,而且味道更加係前所未食過咁好食,佢嘅青瓜選用了十分新鮮嘅食材-溫室青瓜,我真係前所未食過咁爽脆嘅青瓜,好想知道廚師用什麼方法處理過,令到青瓜咁爽口同埋好食,我同朋友一食個青瓜都讚不絕口,異口同聲一致講話未食過咁好食嘅青瓜~青藤椒魚鍋(小)($198)鴨嘴魚/江豚魚/鯛魚片等等可按自己口味選擇👍👍多過兩個人可以選擇大份😁兩個人嘅話,如果仲想試其他菜式,選小
麻辣小龍蝦 ($148)
涼拌溫室青瓜 ($39)
青藤椒魚鍋(小)($198)
鴨嘴魚/江豚魚/鯛魚片等等可按自己口味選擇👍👍多過兩個人可以選擇大份😁兩個人嘅話,如果仲想試其他菜式,選小份都已經足夠了,佢仲可以俾你選擇加配肥牛,都只係加大概$50!唔單止涼拌菜令我驚喜,我平時去食川菜都會試青藤椒魚,係我經常會點嘅菜式,川大哥係以打邊爐嘅形式上枱,川菜已經有辣勁嘅口味,加上打邊爐的形式,令到魚片更加新鮮熱辣好味!開大火滾起,魚片以最佳狀態彈牙示人,鮮!美!
我哋另外叫咗個燒茄子 ($39),茄子上的辣椒蒜蓉非常惹味,唔會過鹹,調味十分恰到好處,我大概估計到佢哋嘅串燒應該都非常唔錯,但我哋今日兩個人食唔到太多,所以決定下次再encore呢間餐廳試佢嘅串燒😍
天氣熱辣辣,我叫咗個自家製無糖冷泡茶($17),佢哋有玫瑰烏龍味,白桃烏龍味,我今日試咗白桃烏龍味,啱晒我呢d 想減少攝取糖份嘅人😆朋友想gur 一gur,叫咗個有汽芬達($13)。我見到其他枱嘅客人都會叫一大杯啤酒beer 一beer。其實啤酒同川菜又真係幾夾!特別係串燒😆
呢間餐廳的菜式見微知著,簡單的一道菜都整得好好食,即使今次第一次嚟食,我同朋友已經約定下次再一齊嚟😆😆餐廳用心嘅招待,好多細心位都令我好難忘~所以我一定會推介俾其他朋友❤️
川大哥 (深水埗)
地址:深水埗黃竹街29號地舖