2024-11-11 77 views
今晚,我決定畀自己一個驚喜,試吓呢個498蚊嘅宮崎和牛海鮮十三品盛宴。坐低咗之後,我開始期待住接下來上枱嘅全部菜品。特製宮崎和牛他他配法包率先登場。生牛肉嘅嫩滑同法包嘅鬆脆形成有趣嘅對比,一啖咬落去脆脆的,每一口都可以咬到好多嘅牛肉碎。韓式海鮮煎餅嘅香味勾起咗我對首爾街頭嘅回憶。煎餅外脆內軟,海鮮嘅鮮甜同麵糊嘅香味交織,令我想起喺韓國旅行嗰陣食過嘅煎餅,味道一模一樣,真係好正宗。迷你沙律清新爽口,中和了烤肉的油膩感。宮崎和牛薄切牛板腱配搭日本蛋,啲肉片切得好平均,佩服師傅嘅刀功。我諗返起同朋友圍住個小鍋嘅歡樂時光,嗰時嘅我仲唔識得欣賞和牛嘅細膩,而家嘅我已經開始識得分辨和牛嘅等級。薄切牛脷芯嘅口感獨特,鹽蒽汁嘅簡單調味令我覺得最純粹嘅味道先至最動人。宮崎和牛上牛排肉質地細膩,入口即化,油花分布均勻,帶來濃郁的牛肉香氣和奶油般的口感。相比之下,澳洲和牛特上牛肩肉眼稍顯結實,咀嚼時能感受到肉質的彈性,同時釋放出豐富的肉汁。鹿兒島豚五花肉肥瘦比例就比較剛好,煎烤後外層微焦,內裡依然保持多汁。咬下去時,先是外層的酥脆,繼而是肉質的軟嫩,最後是油脂慢慢在口中化開。海老與帆立貝就海老結實彈牙,帶有

海老與帆立貝就海老結實彈牙,帶有鮮甜海味,帆立貝柔滑細嫩,甘美可口,兩者口感互補。黑糖珍珠雪糕黑糖甜而不膩,珍珠Q彈有勁。深三菊清冽醇厚,入口清爽,隨後釋放細膩米香和淡雅果香。