禁晚市堂食第一個周末,午餐要食飽啲,咁夜晚就唔洗食。今日第一次食牛大人嘅90分鐘午餐放題,係台式火鍋放題,呢度做3個價錢嘅餐,分別係$138,$168,同$198另加一。星期六日同公眾假期每位要加$10。既然第一次黎,先試下入門嘅$138先,主要肉類有上腹牛五花,西班牙豬梅肉片,同花雕酒雞件。用QR code落單,開頭都有啲漏單,肉類上得快,反而湯底同小食就上得好慢。上腹牛五花肥膏多,又粗又韌又唔重牛味。西班牙豬梅肉片正好多,好嫩口又有豬味,得呢款肉最值得食。花雕酒雞件大大件,全部都係雞髀肉連皮,嫩就夠嫩,可惜雞冇雞味,又冇花雕味。湯底9選1,我哋一行四人可以選兩個湯底。藥膳牛蒡鍋有好多香茜,杞子同薑片,唔覺有牛蒡或其他藥材,冇乜味,好淡,唔得。牛大人紅燒牛骨鍋就好味得多,少少辣,打邊爐一流。湯底有紅棗,杞子同蔥。台式小食有:真豬小香腸 魚香皮蛋豆腐:好正,凍豆腐上面有一片彈牙皮蛋,少少鹹香魚鬆,木魚碎,蔥花同醬汁。味道好好又可以即食。士林鹽酥雞:一份兩件,炸得較失色,唔夠脆梅甘酥脆薯:算可以。第一次叫就外脆內軟,味道甜甜哋,不過冇梅味。第二次就凍嘅。糖醋甜不辣:酸酸甜甜不過唔脆. 私

西班牙豬梅肉片,上腹牛五花,花雕酒雞件,台式蝦餃

上腹牛五花肥膏多,又粗又韌又唔重牛味。

西班牙豬梅肉片正好多,好嫩口又有豬味,得呢款肉最值得食。

西班牙豬梅肉片

湯底9選1,我哋一行四人可以選兩個湯底。
藥膳牛蒡鍋

牛大人紅燒牛骨鍋

糖醋甜不辣,士林鹽酥雞,梅甘酥脆薯,真豬小香腸

台式小食有:
魚香皮蛋豆腐

真豬小香腸
士林鹽酥雞:一份兩件,炸得較失色,唔夠脆
糖醋甜不辣:酸酸甜甜不過唔脆.

私房鴨血

私房鴨血:好爽脆,少少辣,就咁食唔淥都得。
鬼馬老油條

鬼馬老油條:都好脆,就咁食同淥一淥都好食。
台式手工水餃

台式手工水餃有幾款,包括高麗菜水餃,韭菜水餃,瓜仔雞水餃。全部水餃都有叫,不過一齊上撈埋左食。首先塊皮雖然偏厚不過好滑,韭菜嘅味道就較出,水餃都算值得一試。

福建燕餃同台式蝦餃就係長身嘅,我第一次食。塊皮好似魚皮餃嘅皮,較油,蝦餡較鹹,唔覺有蝦而感覺有味精。
澎湖花枝漿,真味牛肉漿

另外有5款肉漿,澎湖花枝漿冇特別,真味牛肉漿都麻麻哋。
麵類

麵類有3款,仲有烏冬,白飯同滷牛肉。我冇胃容量食啦。
自助吧食品

自助吧食品有各式丸類,蟹柳同腸仔。
自助吧食品

蔬菜有番茄,粟米,冬瓜,南瓜,菇類,萵筍,蘿蔔,蓮藕,豆腐,西洋菜,娃娃菜,油墨菜等。全部有蓋蓋住。
蔬菜

蔬菜質素過得去啦,不過青菜份量好易俾人清哂。丸類質素就好麻麻。
飲品櫃

飲品櫃有各式冷泡茶,汽水,果汁,蘋果西打,麥茶等。麥茶寫明冇咖啡因,啱哂我,好香麥味。石榴汁都好好飲。
醬料區

醬料區都有好多選擇,佢哋已溝好嘅洋蔥牛肉醬酸酸辣辣咁都唔錯。
甜品

甜品限量每人一份,係仙草凍伴紅豆,脆花生粒同扁啫喱粒,仲加左少少花奶。味道好好,又清新又夠甜又有多重口感,正野。

未夠一粒鐘服務員就叫你找數,準時夠鐘服務員就會係咁(係係咁)提你交枱,但係我等左7到10分鐘先有湯底,然後又等左好耐湯先滾。總括而言,呢個價錢$163可以食到飽都算勉強可以,平時主力食牛呢度就變左食豬為主,又冇無限甜品食又爭啲。時間上都幾趕,其實根本就無90小時,上菜速度有待改善。
2022-01-08
$163 (Lunch)
西班牙豬梅肉片
牛大人紅燒牛骨鍋