2015-01-09 417 views
平常小弟已好鍾意海鮮,今次同老細去咗食一頓超豪的海鮮餐,平身都不太去九龍城,成日以為都係得泰國菜、泰國菜同泰國菜,今次就去咗間叫「雷公子」嘅海鮮大排檔,正正係城南道中間,乍看睇舖面唔算奢華,但入到去食呢餐真係奢華至極!我們一行十人吃了不下十個餸,但主要來說我哋今次來食咗四樣嘢1. 凍食瀨尿蝦產自東南亞的瀨尿蝦,足有30cm長,蒸熟後再急凍,入口前塗上少許檸檬汁,老細細心將瀨尿蝦切成三份,我們當中有一個人唔食,剛好一人一部份,我就食咗中間最肥美的部份(),第一口輕咬了肉身,帶有少許冰片,極鮮味,中間的膏呈半生熟,超味美,有比蝦膏更香滑的感覺,個人推介這個是必吃的 (但個人亦認為不加檸檬也可,因很新鮮)2. 原隻龍蝦刺身龍蝦其實用來做中式伊麵我覺得有點浪費!但我係第一次食龍蝦刺身(係唔係叫野生青龍?),滿以為係同食甜蝦刺身差唔多,在沒塗醬汁下不為意吃了一塊不太薄,發覺頗有o趙感,有啖啖的海水味道,很不錯,聽老細說這種龍蝦刺身不像其他,要介乎薄與厚之間才有口感,因為龍蝦肉本身已有韌帶嚼勁,所以太薄就吃不出龍蝦的鮮味!3. (好味到流淚中)阿拉斯加長蟹腳重頭戲:老細點了一隻超大的阿拉斯加長蟹
1. 凍食瀨尿蝦
凍食瀨尿蝦
2. 原隻龍蝦刺身
3. (好味到流淚中)阿拉斯加長蟹腳
重頭戲:老細點了一隻超大的阿拉斯加長蟹腳,單是蟹的長度已長過一把間尺,在入廚房時畀我們睇下,個個搶住來影相,不禁說一句:「牠的犧牲係值得既!」,說罷之後約20分鐘,清蒸出來的斬件長蟹腳呈現眼前!單看這個碟以為很細,其實係要分成四碟,但當然我們等不到四碟齊來,一邊吃一邊等,老細送上一碗熱牛油讓我們塗上來吃,早已剪開蟹殼的長腳蟹,一反殼肉已有兩至三隻手指粗,先吃一口未塗牛油的,啖啖肉不在話下,蟹味特濃,加上蒸時間剛好,肉身與蟹殼之間剛有少許離殼;在老細不停提議下,塗上熱牛油來吃更佳,更帶出蟹肉香的味道,不得不讚的是蟹殼內仍有淡淡海水,記得拆殼小心不要倒掉那些水,這才是鮮味之源!非常滿足!
阿拉斯加長蟹腳
其實還有點其他東西,秋刀魚、串燒、清炒菜心(這個也很不錯!),但真心推介的是以上3種,因為實在太太好味喇!埋單每人約900蚊左右,但食的量絕對非能與什麼自助餐相比,因為自助餐係唔會食到呢啲菜!
Other Info. : 服務唔錯,仲有黃老吉飲~哈
2015-01-02
$800 (Dinner)
凍食瀨尿蝦
  • 原隻龍蝦刺身