2016-02-16 587 views
過完新年假又開始寫番d食評先~之前一路都聽好多人講呢間半熟工房既半熟芝士蛋糕好正,早排o係電視咁啱見到呢間餅店既訪問,睇完之後決定去開銅鑼灣就買嚟試個究竟~先講店內環境,好日式感覺~簡約裝潢~最重要係地方夠乾淨~都算幾闊落~不過如果可以有埋枱同椅子比人坐低食就最好啦今次我諗住剩係試左芝士蛋糕先~佢分兩種包裝,一盒5或10件,價錢係75或150蚊~平均一件15蚊~以呢個size黎講價錢唔算便宜,但一場嚟到照買盒5件裝黎試下有幾正先啦~一打開個盒已經好香,拎上手有少少濕潤既感覺,唔會太乾身~咬落去口感軟綿綿~除左覺得creamy之外,質感都好幼滑,味道充滿芝士香,我估可能係因為半熟蛋糕既口感發揮作用,所以件蛋糕雖然芝士香濃 但食完一件又一件 都唔會覺得好“漏”!質感屬於輕柔o個種~一口氣ko 左3件。。。。留番2件番屋企比媽媽試下 媽媽試完都話正,甜度剛剛好,唔會太甜~曾經見過討論區網民話覺得咁細件唔抵食。。令到我冇一早就仆去買嚟試,但試完真係覺得係一分錢一分貨。睇訪問佢地話自己製造蛋糕既材料都係日本貨,材料健康,講求食材質素,我估食開cheese cake既人一食落去都會相信佢地係用靚料
過完新年假又開始寫番d食評先~

媽媽試完都話正,甜度剛剛好,唔會太甜~
5件裝原味半熟芝士蛋糕
曾經見過討論區網民話覺得咁細件唔抵食。。令到我冇一早就仆去買嚟試,但試完真係覺得係一分錢一分貨。睇訪問佢地話自己製造蛋糕既材料都係日本貨,材料健康,講求食材質素,我估食開cheese cake既人一食落去都會相信佢地係用靚料。
買既時候店員亦都提醒要兩三日內食用 (講真買左之後點會忍到口唔即日ko佢吖),因為為左客人健康著想 蛋糕係冇添加任何防腐劑去延長保鮮期,剩係呢點我已經覺得好“日本”既文化,對食物質素有種執著。

下次再試就輪到佢個半熟芝士撻了。。。
2016-01-30
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$75 (Tea)
5件裝原味半熟芝士蛋糕