2022-02-28
話說雖然我唔係住觀塘,但係我都好鍾意去觀塘行吓~因為觀塘真係好多人隱世好舖頭值得去💕今次又比我發掘到一間隱世樓上Cafe😆餐廳以湖水藍綠作色調,情調都非常之浪漫,一入到去就已經感覺好舒服(///▽///)好多值得打卡位,而且就咁樣影都好IG-able🤟🏻都幾多人當嗰度係工作地方,因為環境舒服❣️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💕 明太子醬薯條 $48 (9.5/10) 呢個薯條真係非常之香脆啊💕滿滿既明太子醬佈滿係薯條到,食落口完全讓人感覺食唔停,薯條嘅香味讓人欲罷不能😋就算凍左都仲係好挺身,而且咁大份價錢唔算貴,推薦推薦!🍞 煙三文魚牛油果溫泉蛋酸種麵包 $98 (8.5/10)食酸種麵包最驚就係包底太硬,但係呢個完全唔會呀~煙三文魚同牛油果都非常之新鮮,配埋溫泉蛋嘅蛋汁一淡咬落去真係超正呀,不經不覺又食晒🤩呢個組合完全冇得輸啦~🐂 封門柳配薯蓉 $158 (8/10)封門柳係指牛嘅橫膈膜肌肉~原來都係非常之珍貴嘅部位🤩所以先想試吓~雖然有啲生,但係都幾好味嘅😜不過最令我驚喜反而係啲薯菜,佢啲薯蓉好好味,唔係出邊普通咁嘅,食到好濃厚嘅風味😚而且仲有啲粒粒洋蔥,配埋啲汁真係特別!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
💕 明太子醬薯條 $48 (9.5/10)
🍞 煙三文魚牛油果溫泉蛋酸種麵包 $98 (8.5/10)
🐂 封門柳配薯蓉 $158 (8/10)
🍬 焦糖燉蛋Croffle $68 (8.5/10)
最近都好多人興食呢個Croffle,窩夫嘅形狀但係入邊係千層餅皮,覺得又真係幾好食喎~好鬆脆🤫配埋焦糖燉蛋真係一流喎!不過就有少少細,大份啲就好🤭
🧋 雜莓乳酪Smoothie $58 (8.5/10)
呢杯係朋友叫嘅,佢就話覺得好材料新鮮,而且飲得出係落咗好多新鮮雜莓,好抵食!不過都因為新鮮水果嘅緣故,會有d核😖
🧋 伯爵奶泡Latte $48 (7.5/10)
呢杯野上網都有人推薦過,話伯爵茶味好出,事實都似嘅,而且奶泡好滑,後尾先發現原來係人手打嘅,好有心思~不過價錢有啲進取🤣
不過總結就係,呢間Cafe其實嘢食都幾高質,而且佢呢度有個地方好就係,如果想來做嘢會有充電嘅地方,環境都非常之優雅隨性,想打卡都非常合適🤩
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~