2019-12-26
平安夜去中環搵嘢食,見到蘭桂坊有間食荷蘭菜的餐廳Orange Tree有得openrice book位,仲可以有8折,就同男朋友book咗去食!入去8:00pm食,唔係好多人,大多數係情侶或閨蜜慶祝,地方算大,係聖誕氣氛下播下聖誕歌,仲有聖誕樹,好有Christmas feel!今日食a la carte有折,所以就點咗頭盤青口,main course要招牌Wellington lamb 同海鮮意粉,甜品要Dutch Apple Pie!頭盤:白酒煮青口 Blue MusselsD mussels 雖然細細隻,但煮得好入味,新鮮,做頭盤細細碟好好食,好有胃口!Main Course: 威靈頓羊肉 Lamb fillets baked in puff pastry呢個招牌Wellington 羊肉超正,將傳統Wellington beef改成羊肉,羊肉煮得恰到好處,好lum好入味,酥皮仲好脆,又唔會包得太厚,連埋個甜甜地的汁同d茄子,成碟菜式好完滿!推介黎呢度必點!Pasta: 海鮮意粉 Seafood spaghetti跟住叫咗呢個海鮮意粉,料都好足,有青口、蝦、魷魚等,d汁有d龍蝦汁
頭盤:白酒煮青口 Blue Mussels
Pasta: 海鮮意粉 Seafood spaghetti
跟住叫咗呢個海鮮意粉,料都好足,有青口、蝦、魷魚等,d汁有d龍蝦汁feel,不過d意粉就麻麻,可能我地嘆凍咗少少食,感覺無咁好。
最後甜品點咗蘋果批,呢個係荷蘭式apple pie,有vanilla雪糕配襯,都幾好食,入面味道有d似Christmas cake嘅味道,唔鍾意呢浸味會覺得唔好食,我男朋友話有藥水味,但我覺得幾好食,有蘋果切片同提子乾等,係成餐飯好好嘅完結!
食完最後大家都同門口好大棵聖誕樹影相,呢度慶祝佳節或紀念,飲下就食歐洲菜,係幾推薦大家黎食!