2021-08-14
放工後約左老公到中環食晚飯, 揀左呢間食評不錯又有得網上訂位既餐廳。大約下午5:30到達, 只有我地一組客人, 店員好好人, 見我覺得凍⛄️, 主動提出話較細D個冷氣。發現一起食堂時不時會轉下個MENU, 睇相見有食家推介魯肉飯(其實台灣菜🇹🇼當中, 我係比較鍾意食魯肉飯多過牛肉麵的), 不過今日餐廳MENU只有麵類選擇。我地點左花雕麻油雞湯麵, 紅燒牛肉麵, 蘆薈桂花雪梨茶同仙草豆漿。花雕麻油雞湯麵 - 首先, 一起食堂的湯麵是選用烏冬麵, 唔知其他人會唔會覺得怪, 但我非常鍾意呀, 我個人偏好烏冬麵多於普遍用來配台式麵的細麵條。而食店選用的烏冬麵質素都好好, 滑溜煙韌。花雕酒是另上的, 未倒入去碗湯麵之前先飲一啖湯, 入口順滑舒服, 一D都唔油膩, 係可以好似住家煲既湯咁成碗飲曬嗰種, 真材實料。倒入花雕酒後又是另一番風味, 層次感更豐富。一起食堂的雞是選用雞腿🍗卷, 外面有一層雞皮包住既雞腿卷, 肉質嫩滑彈牙, 好味。紅燒牛肉麵 - 湯底同樣好好飲, 順喉無味精的感覺, 一起食堂的牛肉同平時台式牛肉麵不同, 選用牛肋條而唔係牛腱, 半肥瘦的牛肋條更得我心, 炆得夠腍又入味。就連配菜
紅燒牛肉麵 - 湯底同樣好好飲, 順喉無味精的感覺, 一起食堂的牛肉同平時台式牛肉麵不同, 選用牛肋條而唔係牛腱, 半肥瘦的牛肋條更得我心, 炆得夠腍又入味。就連配菜白蘿蔔同紅蘿蔔🥕都好比心機煮好好味, 湯汁完全滲曬入去。
蘆薈桂花雪梨茶同仙草豆漿 - 低糖健康足料。
以後黎到中環食飯唔一定要食西餐🍽, 一起食堂也是一個很好的選擇。