2017-08-27 3086 views
今晚唔知點解朋友約咗嚟呢度食飯,個人嚟講真係食到一肚氣!好簡單,三個字:又貴又唔好食!呢間字號相信睇開大台嘅人都一定聽過,佢賣電視廣告嘅模式10年不變,只係不停標榜佢d所謂名菜得到啲乜嘢飲食大奬之類之類,感覺絕對係hard sell之中嘅hard sell!今晚餐飯味道完全唔掂,性價比差到一個點,完全冇心機影相,後尾食完覺得要寫食評,唯有補影餐牌,影埋個價錢時,真係嬲上加嬲呀!金絲三味豆腐( $108 ):聲稱為得奬菜式,係一碟有五種豆類製品食物嘅拼盤:炸豆腐~好䬣、滷水豆皮~好鹹、醬油黃豆~好鹹、拔絲炸豆鬆~唔鬆脆、皮蛋伴滑豆腐~醬油汁超鹹。唯一僅餘可取之處,皮蛋係溏心。三弄回味牛肉( $188 ):聲稱為得奬菜式,所謂嘅三弄相信係三個煮牛肉嘅步驟,食得出牛肉炆完之後,上粉落油鑊快炸,然後再用醬汁回鑊,然後切片,再夾上青瓜片,然後面頭灑上彩椒粒。牛肉炆得算淋,可惜太入味,味道非常鹹,而醬汁嘅味道又係好鹹,配上青瓜片,只能僅僅中和少部份嘅鹹味。唯一可取之處,口感好特別,因為牛肉有脆皮,再加上爽脆嘅青瓜片,食落口感複雜而有趣。但係,佢又配上一碟炸蝦片,相信用來夾住嚟食,但感覺九唔搭八,因

三弄回味牛肉( $188 ):聲稱為得奬菜式,所謂嘅三弄相信係三個煮牛肉嘅步驟,食得出牛肉炆完之後,上粉落油鑊快炸,然後再用醬汁回鑊,然後切片,再夾上青瓜片,然後面頭灑上彩椒粒。牛肉炆得算淋,可惜太入味,味道非常鹹,而醬汁嘅味道又係好鹹,配上青瓜片,只能僅僅中和少部份嘅鹹味。唯一可取之處,口感好特別,因為牛肉有脆皮,再加上爽脆嘅青瓜片,食落口感複雜而有趣。但係,佢又配上一碟炸蝦片,相信用來夾住嚟食,但感覺九唔搭八,因為青瓜片本身已經完全發揮爽脆嘅功能,炸蝦片嘅香脆,完全係多此一舉,只會令口感出現油膩嘅感覺!順便一題,炸蝦片嘅功夫差,碟底好多油。

七味蔥爆蝦仁帶子( $168 ) :有大量蒜頭豆豉作為料頭,味道好鹹,蝦仁唔爽脆,帶子份量少之又少,同時,加咗螺片,而質地非常韌!用咁濃嘅味道配海鮮,你懂的!

雲腿白玉碎蒸海斑( $138 ):白玉即係豆腐,唔好以為佢會好似啲飲食節目咁講吸收晒魚嘅鮮味,冇。反而,係吸收晒啲豉油,所以好鹹!魚,冇魚味但腥腥哋。唯一可取之處,係蒸煮嘅時間掌握得啱啱好,所以魚肉質地唔會鞋口。

懷舊脆皮燒肉( $160 ):啲皮算脆,味道普普通通冇乜特別。要強調,呢碟只係普通嘅燒肉,絕對唔係燒腩仔之類,亦唔知有乜嘢咁懷舊。

芝麻鹽焗雞( $328 ):聲稱為得奬菜式,食完飯睇返餐牌,嘩!呢隻雞賣$328 ,冇嘢呀!?睇賣相,唔係用紙包住落鹽鑊焗嘅鹽焗雞,而似係鹹雞入焗爐焗嘅鹽焗雞,面頭灑上大量芝麻。首先,皮唔脆, 滲返晒啲雞油變淋晒,雞肉完全冇咬口,肉質好鬆散;而因為以上嘅問題,芝麻同雞完全唔配合,而且亦唔覺有香味,可能d芝麻冇炒過!?有沙薑汁點的,但上枱時一啲沙薑嘅香味都聞唔到!

陳皮蒸生鮑仔(時價):算新鮮、肉厚、彈牙。但係,啲豉油仍然好鹹!

上湯焗龍蝦 (煎米線底) (時價) :算新鮮、爽口、彈牙;可惜,芡汁非常杰撻撻漿實哂d煎米線底,完全影響口感;同時,芡汁又係非常之鹹!

椒鹽賴尿蝦(時價) :算新鮮,有膏,火喉OK,但肉質麻麻地好削。

炒飯:通常炒飯用菜心或芥蘭嘅莖部切粒一齊炒係好平常嘅事,唔知點解,呢度將成條菜心放落去炒,感覺好奇怪。炒出嚟飯粒算分明,唔肥膩,但味道仍然是很鹹!

今晚嘅甜品係南瓜露同蛋散,可能係全晚最好食嘅嘢。。。

至於啲侍應嘅服務,由坐低嗰一刻開始,就感覺到佢哋好似趕收工一樣,不停催你落單,不停催你食嘢,不停催你收碟,不停催你落甜品。最最最好笑嘅地方係,有個阿姐最後拎左張飲食優惠券過嚟,價值$30,話留俾下次用,哈!哈!哈!下次用 ??? ... $30 ?

好耐未試過食一餐飯,會食到如此氣上心頭!!!!! 總括來講,三個字:一定冇下次!一定冇!係!係肯肯定一定冇 !!!!!
2017-08-27
$650 (Dinner)
  • 冇!乜都冇!