2015-05-24 1488 views
如果成日去荷里活廣場嘅人都應該知道,荷里活有個三煞位,就係二樓中間近麥當奴隔籬兩個舖嗰個角落頭位。由荷里活開嘅第一日開始,大大話話轉過十手人,間間都做唔長,印象中做過中菜、日本餐、別府、韓國餐,記都記唔晒咁多間開過亦執咗嘅食店。作為三煞位嘅新主人,本住食得一次就一次嘅心態去食莆田,驚佢執咗都未試過好唔好食。點知,依個月已經食第二次。莆田自稱是「來自新加坡的福建菜」,我未去過福建,我去新加坡又無留意過有間莆田,不過,只可以講,香港依間莆田,好鬼好食。先嚟兩碟前菜,花生一直唔係我所好,所以我無食,但紫菜有,碟紫菜腍咗,食咗兩條唔係好對路,佢再換碟嚟,第二碟先正常嘅脆口。跟住就點咗以下幾道菜:酥炒芋頭($88)即係反沙芋頭,好味,甜度適中,芋頭料靚夠粉,好味莆田滷麵(大$156)我認為當天最出色的菜色,湯底非常好味,味濃但不咸,配料有蜆、蝦、菜、冬菇等,麵是用他自家造的麵,不軟不硬,配這個湯非常夾,最終我包底食晒連湯都飲埋。正。藥膳竹筒蝦($48)我唔知好唔好食,我淨係知去完洗手間返嚟就食晒,皇后話淨低張相比我回味。。。oh my god.....黃金荷葉包($28/個)有啲似饅頭嘅包,上面

點知,依個月已經食第二次。
餐前小食
餐前小食

跟住就點咗以下幾道菜:
酥炒芋頭
酥炒芋頭($88)
即係反沙芋頭,好味,甜度適中,芋頭料靚夠粉,好味
莆田滷麵
莆田滷麵(大$156)
藥膳竹筒蝦
藥膳竹筒蝦($48)
黃金荷葉包
黃金荷葉包($28/個)
有啲似饅頭嘅包,上面配芝麻,打開後將用特製醬料炒的肉絲放入去,即係麥記早晨全餐嘅福建版,異常地好味,包外脆內軟,配合有少許過咸的炒肉絲剛好平衡返,好好味。但有個問題,食晒幾個包都一定有肉絲淨,但齋食又太咸,太飽又唔會叫個白飯去送飯,嘥晒呀。莆田燜豆腐(小$88)
用類似豆渣做底,再加蝦米、冬菇、瑤柱、肉碎等食材煮成,賣相雖然一般,但味道香濃,豆非常香,值得一試
鐵板蟶子
鐵板蟶子(小$98)
鐵板上放滿鹽巴,放排上十二隻小蟶子。Well,只可以講賣相比味道出色。我食咗兩隻就放棄咗。蟶子不夠鮮味,若黏到鹽巴再放進口又變得咸。

食店環境舒服,座位亦舒服,而收了$8一位的茶是用菊花泡的,很好喝。而服務亦不錯,偶有錯但態度誠懇道歉,可成為食堂之一。

真心希望莆田可突破這個三煞位的魔咒。

2015-05-16
酥炒芋頭