2013-09-02
同事fairwell, 想又好食, 又平食海鮮, 於是試試新方法, 在大埔街市買海鮮(因為出名平同多海漁),西貢街市得兩檔,所以入大埔買, 再入好景比他加工. 在街市買了象拔蚌仔, 貴妃蚌, 波士頓龍蝦, 海中蝦, 瀨尿蝦, 膏蟹, 最後再買了海西星斑, 聖子王. 海鮮全數才二千一. 然後到好景煮, 送了個油鹽水雞腳, 再加多個椒鹽豆付.避風塘炒蟹, 原來用膏蟹整係好好食.上湯龍蝦加伊面底, 呢個唔錯, 不過始終無澳龍咁好食, 但係平一半以上......, 都係買返波士頓龍蝦.粉絲蒸貴妃蚌同象拔蚌仔, 個貴妃蚌好好食.椒鹽有膏賴尿蝦, 雖然細隻, 但隻隻有膏, 真係幾好食.鼓油王海中蝦, 呢個最正, 蝦脆鼓油又香.鼓椒聖子王呢個...., 我想返海鮮檔找悔氣, 呢個唔知係放係車度耐(其實係2-3個鐘), 定係買既時候已經死o左, 居然有點臭, 最後無食.蒸海西星呢個蒸到剛剛好.足知油水連酒水1800, 15個人, 3900元除15個人, 260元一個人, 係西貢食, 真係飽到行唔到.
避風塘炒蟹,
原來用膏蟹整係好好食.
上湯龍蝦加伊面底,
粉絲蒸貴妃蚌同象拔蚌仔,
個貴妃蚌好好食.
椒鹽有膏賴尿蝦,
雖然細隻, 但隻隻有膏, 真係幾好食.
鼓油王海中蝦,
呢個最正, 蝦脆鼓油又香.
鼓椒聖子王
蒸海西星
呢個蒸到剛剛好.
Other Info. :
下次去大埔買, 都係帶定個手提冰範同雪種先.