Restaurant: Teppanyaki Kaneko
Terms & Details:
.上環· 超激大の鮑魚海鮮鐵板燒餐.鏘鐵板燒日本料理 Teppanyaki Kaneko📍上環皇后大道中183號新紀元廣場低座2樓202-203號舖.➰朋友臨近生日,決定帶佢食好西慶祝,今日到訪餐廳位於上環站約5分鐘路程,甫進入餐廳,已經見到半開式設計嘅鐵板燒區,侍應好快安排我地就坐及介紹餐廳。餐廳以石木系裝潢為主調,暗黑風色調配上柔和偏暗燈光令進食環境氣氛好放鬆,每個座位亦水平線欣賞到師傅席前鐵板嘅手藝,期間師傅亦都非常健談風趣,令氣氛更為熱鬧。.➰澳洲鮑魚二人前 💲2680𖥕前菜·牛油果蟹肉沙律 ⭐️4.1/5⭐️餐廳餐具擺盤相當精緻,以銀器為主調,好有格調。頭盤嘅牛油果蟹肉沙律用上青瓜包裹蟹肉·牛油果蓉及三文魚籽,再配上自家製沙律汁突出酸甜味道,開胃清爽。.❀澳洲黑邊大鮑魚三食 450g ⭐️4.4/5⭐️師傅首先將今日嘅食材展現比我地,我地目光立即被眼前嘅海邊拼盤吸引住,眼前依隻超巨型嘅澳洲黑邊2-3頭鮑魚比朋友兩隻手掌加起都要大,令我地非常興奮即刻打卡留念,師傅表示將會切片·切粒及鮑魚群邊三種食法為我地烹調。.師傅隨即以精湛手藝為我地將巨型鮑魚解體,一輪刀光劍影之下,首先第一食嘅鮑魚
上環· 超激大の鮑魚海鮮鐵板燒餐
鏘鐵板燒日本料理 Teppanyaki Kaneko

➰澳洲鮑魚二人前 💲2680

𖥕前菜·牛油果蟹肉沙律 ⭐️4.1/5⭐️
前菜·牛油果蟹肉沙律

❀澳洲黑邊大鮑魚三食 450g ⭐️4.4/5⭐️
澳洲黑邊大鮑魚三食

師傅隨即以精湛手藝為我地將巨型鮑魚解體,一輪刀光劍影之下,首先第一食嘅鮑魚切片混和鮑魚肝醬,入口非常Creamy,濃郁爽口,令人一試難忘 ; 之後二食鮑魚粒用上櫻花蝦配合XO醬處理,入口非常惹味 ; 最後三食鮑魚群邊用上青檸汁調味中和海水咸味,入口非常清爽。

❀季節海鮮·蟶子 ⭐️4.1/5⭐️
美食一浪接一浪,師傅將新鮮蒜蓉,蔥花及櫻花蝦混成醬料,再將原隻蟶子煎香處理調理,上枱色香味俱全,整個環節一氣呵成,蟶子入口鮮甜爽彈之餘亦有咸香滋味,十分出色。

❀甘鯛立鱗燒 ⭐️4.2/5⭐️
師傅首先用魚湯·洋蔥及海膽煮成湯汁,再將甘鯛鐵板處理成金黃香脆嘅立鱗燒,更指示我地可以用上匙羹切開魚身進食,切下去當刻已經聽到立鱗燒爽脆嘅聲音,入口魚肉非常鮮嫩,最後加上魚湯一齊入口,層次感非常豐富。

❀清酒煮蜆 ⭐️4.2/5⭐️
再之後進入一個賞心悅目嘅環節,師傅倒入清酒入窩,點火後即時火光四射兼且酒香撲鼻,急不及待等煮蜆煮熟,入口湯汁清酒香氣十足,大蜆飽滿鮮甜,整碗落肚順喉暖胃。

✥美國牛肉厚燒 & 薄燒 ⭐️4.1/5⭐️
師傅首先將牛肉展示俾我地打卡,然後先處理厚燒部分,將蒜片爆香至金黃,然後將牛肉煎至剛好五成熟,過程行雲流水,厚燒牛肉肉味更為香濃,配上蒜片層次感更加豐富,薄燒部分將蔥花及蒜片排成長條狀煎香,再將牛肉薄燒捲上,蔥花及蒜蓉包裹一齊入口增添咬口,好惹味。

✥炒飯·炒野菜·味噌湯 ⭐️4.1/5⭐️
係我地進食牛肉嘅同時,師傅繼續默默埋頭苦幹,將白飯加入各項配料,櫻花蝦,雞蛋等,整塊鐵板都係表演範圍,最後配上一隻完美嘅太陽蛋錦上添花,賣相一流。炒野菜及味噌湯都正常水準發揮。

𖥕甜品·焦糖多士 & 益力多棉花冰 ⭐️4.2/5⭐️
最後甜品環節亦好有驚喜,師傳最後一次出場為我地炮製焦糖多士,然後仲有益力多乳酸棉花冰,提議我地可以將兩者混合一齊食,冰與火之間嘅交融更加滿足,為今餐劃上完美句號。

➰總結
餐廳主打鐵板燒,用料奢華講究,巨型澳洲黑邊鮑更係令我地深刻難忘,而且每道菜式亦有不同烹調處理,師傳功架行雲流水,一氣呵成,兼且風趣幽默,整個用餐環境都非常愉悅,侍應亦都熱情有禮,貼心抵讚。非常推薦依間高質鐵板燒比大家,相信絕對唔會令大家失望。
前菜·牛油果蟹肉沙律