2017-11-26 330 views
食得多日韓餐,又好掛住港式的粥麵飯店,要食有質素的可以試下位於灣仔的呢間。清雅的中式的裝修,以綠色、竹和雀籠為主,很有空間感,令人坐得很舒適。餐牌有大量粥品麵食選擇,很多都很有特色,搞到我有選擇困難症。朋友要食飯就揀左燒味六寶飯($78)送糖水一碗(自選),賣相精美,六寶有燒肉、叉燒、油雞、乳豬、鴨肉、鹹蛋半顆,相當豐富,而且每一款肉肉都甚有質素,特別喜歡乳豬,很入味又脆卜卜,鹹蛋黃好靚。配菜也不錯,有雲耳、花生和白芝麻,cp值十分高。我想食薑蔥汁爆魚腩粥 + 糖水套餐($68)。綿綿的粥很美味,配上肥美的魚腩和薑葱絲,份量也有不少,附上脆脆的油炸鬼片,增加口感。另一友人揀左巧製南乳豬手撈麵 + 油菜套餐($72)。豬手唔係多肉個種,但係多膠質,味道不俗,很入味。粗麵掛到好多汁,麵質彈牙,附上清湯。菜心好大碟,一D都唔吝嗇。再share 食個晶瑩鮮蝦餃($38),原隻蝦肉係入面,皮超薄,重點係多隻蝦肉,蝦味濃郁。must eat!很有水準的晚餐。清潤雪耳燉木瓜好足料,非常滋潤。福果腐竹糖水 (加蛋+$8),腐竹味道濃郁,仲有意米。

我想食薑蔥汁爆魚腩粥 + 糖水套餐($68)。

菜心好大碟,一D都唔吝嗇。

很有水準的晚餐。

清潤雪耳燉木瓜好足料,非常滋潤。

福果腐竹糖水 (加蛋+$8),腐竹味道濃郁,仲有意米。
$100 (Dinner)
  • 燒味六寶飯
  • 福果雞蛋腐竹糖水