2019-02-28
今晚朋友同我補祝生日,佢地揀左101手工涮涮鍋,最近天氣有點冷,最岩就係打邊爐啦!平日都坐到full哂,好在朋友在一早訂位咋!餐廳環境潔淨但燈光就比較暗,座位之間都寬闊,都算坐得舒服。職員服務態度有禮,亦會主動幫我地換碟加水。人頭費$308起,無限時ge,咁就唔洗食到好急咁。冬陰公卜卜蜆海鮮鍋冬陰公味濃郁,裡面d卜卜蜆都吸收哂個湯底。不過個湯就愈煮愈咸,就算唔加湯,只加水都好咸。待湯煮滾之前,有2款前菜可以食住先,分別係蒜泥口水手撕雞和麻辣蓮藕,而且仲可以追加ge,個人覺得蓮藕不錯,爽口帶點微辣。手切安格斯牛頸肥牛片(上)/101特選手工火鍋拼盤先講肥牛啦,肥瘦適中,牛味亦好重,煮耐左食落都唔會韌。至於手工火鍋拼盤,因為係人頭計,我們有3個人,所以這個點了2份。當中最好味ge係芝士蝦丸、芝士墨魚丸(入口超爽彈,芝士仲係流心架)和墨魚汁鳥結糖(口感好特別,係其他地方唔覺有)。台灣夜市火鍋拼盤仲有1份點了滷水拼盤,本身已經係熟ge,但需要煮返熱先可以食,印象最深刻就係滷水雞翼,就算個湯底係冬陰公,煮返熱之後,雞翼滷水味依然好入味,肉質仲好嫩滑!人頭加$38任飲啤酒,但啤酒入口非常淡,好似溝
人頭費$308起,無限時ge,咁就唔洗食到好急咁。
冬陰公卜卜蜆海鮮鍋
手切安格斯牛頸肥牛片(上)/101特選手工火鍋拼盤
台灣夜市火鍋拼盤
人頭加$38任飲啤酒,但啤酒入口非常淡,好似溝左水咁,好難飲!