嚟大館咁多次,都未試過係大館食嘢◉‿◉ ,上個星期六去咗呢間食Bruch,原來Weekend Brunch嘅Semi-buffet都幾抵食!環境好Grand嘅感覺,坐位亦都好寬敞,環境舒服,傾計一流。餐牌如果選Food only $488/person 有前菜任食,主食選一,加甜品拼盤,已經好夠,想有Free Flow酒類就再加錢。 Weekend Brunch $488/person UNLIMITED STARTERS 無限供應前菜共有7款,其中6款無限任添:烤麵包三重奏(經典番茄口味、雞肝醬、茄子、生聰番茄乾及羅勒)、番茄醬意大利豬肉腸、風乾火腿冷盤配醃製蔬菜、牛油果三文魚他他、雜錦海鮮沙律及意式吞拿魚醬小牛肉。呢一款水牛芝士配意大利蕃茄供應一次,其後REFILL +$48 PER PORTION。第一次唔洗落單,店員會將全部7款前菜上一次,每款都好高質!烤麵包三重奏每款各有兩件,口感清新,意想不到用雞肝醬配麵包一啲腥感都無,口感creamy,粉感不重,重要嘅係保留返雞肝嘅香味,一次有6件,我哋都有encore!番茄醬意大利豬肉腸做成肉丸般,番茄醬酸酸甜甜好開胃,豬肉丸綿綿口感帶

好Grand嘅感覺,坐位亦都好寬敞,環境舒服,傾計一流。

餐牌

Weekend Brunch $488/person

烤麵包三重奏

番茄醬意大利豬肉腸

番茄醬意大利豬肉腸做成肉丸般,番茄醬酸酸甜甜好開胃,豬肉丸綿綿口感帶點肉汁。

風乾火腿冷盤配醃製蔬菜

鍾意食Cold Cut 嘅定必不能錯過風乾火腿冷盤配醃製蔬菜,有2款不同的風乾火腿,味道都不會太咸,如果配埋蜜瓜就更好了~

牛油果三文魚他他

我同另一半都勁鍾意呢個牛油果三文魚他他,牛油果fresh配鹹香三文魚整成他他,果蓉狀態,口感十分好,配麵包一流,呢個絕對要refill!!

雜錦海鮮沙律

雜錦海鮮沙律好足料,有蝦、墨魚及八爪魚,十分彈牙。

意式吞拿魚醬小牛肉

而意式吞拿魚醬小牛肉,薄身肉質焾,小牛肉淡味配吞拿醬相輔相成。

水牛芝士配意大利蕃茄

原粒水牛芝士,外層微硬,切開好似流心狀般柔軟、濃郁,配酸酸甜甜嘅意大利蕃茄,十分匹配,加上少少橄欖油做調味,食埋呢款前菜,其實我已經飽咗8成🤣🤣🤣

MAIN 主食
自製意大利愛吞配芝士及蘑菇湯
菠菜蓉菇醬伴雞胸

食完前菜,如果唔再追加就可以嗌主食,9款可選,我哋揀咗自製意大利愛吞配芝士及蘑菇湯及菠菜蓉菇醬伴雞胸。前者份量比較少,適合女士,自家製嘅TORTELLINI外層較硬身但不失煙韌口感,內裏包了芝士,店員即席倒上熱嘅蘑菇湯,清甜嘅蘑菇湯令意大利芝士雲吞更有層次亦無咁單調。至於點解叫雞胸,因為雞胸好難煮得好食,煎至皮微脆,雞肉纖維不粗不嚡,菠菜蓉菇醬又唔會太濃味搶走主角風頭。

DESSERT PLATTER 甜品拼盤
甜品拼盤
包括 TIRAMISU、SICILIAN CANNOLO及
TRENTINO STRUDEL,每款有2件,擺盤精緻,Tiramisu嘅杯用朱古力做,像真度極高,我以為係容器🤣於是𢳂入面嘅Tiramisu出嚟,點知比另一半笑死😂😂😂 SICILIAN CANNOLO係西西里捲心脆餅,脆空管狀後填入香甜的Ricotta餡料,一咬落去「咔」一聲酥脆,入面係綿密的內餡,又唔太甜。而TRENTINO STRUDEL(特倫蒂諾酥卷),面頭有脆片,內裏有蘋果及梨蓉,加入葡萄乾及松子,似變奏版嘅Apple Crumble,係一款開胃嘅甜品
烤麵包三重奏
番茄醬意大利豬肉腸