2021-08-21
好耐冇出去食飯~~所以冇點更新。近排身體狀況好返啲,又突然好想食北京填鴨,所以就決定左去試下呢間位於K11鴻x集團旗下既烤鴨酒家。因為只得兩個人食飯,所以其實都點唔到好多菜,本身係想試水晶鴨肝片皮鴨既~但因為佢最細半份都有八件咁多😂所以見係第一次食,就點反傳統既片皮鴨算~除左片皮鴨,另外都叫左好多點心😝小籠包: 皮薄多汁,做得唔錯。不過味道黎講又食唔出話好有特色,就係普通小籠包既味道🤣但皮既手工真係值得一讚,肉眼可見係幾咁透薄。老乾媽炒茄子牛柳: 其實呢個餸既組合難食極有限😂整體黎講我覺得味道唔錯,茄子夠淋,牛肉正常唔會太難咬,整個餸唔辣。送白飯應該係幾正既。不得不提係佢上菜既時候真係熱到出哂煙,鑊氣十足。而家其實好少餐廳可以出菜出得咁快又夠熱,抵讚!片皮鴨: menu上寫要等20分鐘~結果十分鐘左右就上到菜。兩個人share半隻鴨,份量唔算多(感覺同x中鴨子差不多),所以都唔會怕太飽。個餅皮雖然好薄同埋係係蒸籠攞出黎,不過真係凍得好快。隻鴨基本上菜既時候都係凍哂的。所以到到真正自己包好哂食既時候,成舊食物都係凍的😟減分。但整道菜比較有特色就係配菜除左青瓜同大蔥,仲有紫薑,呢個又真係第
除左片皮鴨,另外都叫左好多點心😝
片皮鴨: menu上寫要等20分鐘~結果十分鐘左右就上到菜。兩個人share半隻鴨,份量唔算多(感覺同x中鴨子差不多),所以都唔會怕太飽。個餅皮雖然好薄同埋係係蒸籠攞出黎,不過真係凍得好快。隻鴨基本上菜既時候都係凍哂的。所以到到真正自己包好哂食既時候,成舊食物都係凍的😟減分。但整道菜比較有特色就係配菜除左青瓜同大蔥,仲有紫薑,呢個又真係第一次見。
騾打滾: 最後甜品加左個騾打滾,都係不過不失。志在有啲甜品食下😆
總體黎講大都烤鴨其實都係集團式酒樓一間,主角烤鴨我就覺得正正常常啦。但講其他食物的話,反而覺得又有啲驚喜。尤其係炒餸既鑊氣,真係值得一讚👍🏻
價錢黎講唔算太貴,試一次都無妨。