2021-10-04 584 views
今日因為工作開係去左將軍澳站,又想食清清地,咁見到到呢間What the Pho (囍越)就入左去打算食碗河粉啦。 咁坐低左就叫左一碗WTP 火車頭湯粉加杯凍奶茶少冰少甜。WTP 火車頭湯粉應該就係佢地的招牌河粉,配料有牛柏葉、牛腩、牛丸、牛筋、生牛肉,另外附左一碟配菜,有青檸、芽菜同九層塔(好似係) 講講碗粉先,粉底我就轉左做金邊粉,湯頭清甜好飲, 唔會太咸,帶點鮮甜味,恰到好處。 牛丸,好有牛味,而且咬落有肉汁。 但個人有一點唔係好喜歡,就係丸內有一粒粒牛脂肪,應該係為左增加香味同肉汁。不過咬落去口感比較奇怪同咬唔爛。 牛筋炆得好腍滑,但冇咩味道,比較可惜。 牛柏葉都係爽口,唔會好難咬,不過都係比較淡。 生牛肉,應該都係呢一碗河粉的精粹之一,有肉味,肥瘦適中,上菜時仍然係粉粉嫩嫩,因為放係粉面唔會浸到熟哂,好食。 總括黎講,成餐$92,唔算好值得食,算係可以。

牛筋炆得好腍滑,但冇咩味道,比較可惜。

牛柏葉都係爽口,唔會好難咬,不過都係比較淡。

總括黎講,成餐$92,唔算好值得食,算係可以。
WTP火車頭河