2008-12-02
好多人都反對新既天星碼頭啟用,不過新既天星碼頭最大貢獻就係頂層開左呢間 Pier 7 餐廳!Pier 7 既環境一流,有一半以上坐位係 out-door,秋天首選!餐廳既一邊係新o既天星碼頭大鐘,每 15 分鐘有‘提示’,唔會因為食得太開心而唔記得返工! 另一邊係 IFC 同 four seasons hotel,我估夜晚黎會有另一番景象。對著藍天白雲既環境用膳,真係食欲倍增 講返食物,呢到星期一至五既 lunch 會供應 buffet,一個 course $68,兩個 courses $98,三個 courses $128。 無論叫幾多個 course 都會跟餐飲。 今次叫左兩個 courses。 先食 salad。 有十多種選擇,最開心就係有我鍾意既 beetroot! 我一共食左兩碟 salad,食完已經半飽…呢到既 carvery 每日都會唔同,當日係燒牛肉。 睇相都可以見到 d roast beef 燒得岩岩好,肉質嫩滑,加上 gravy 及 mustard,非常之美味! roast beef 一共食左兩塊!而 side dish 亦都係自助既形式,當日有 penne 同埋一
而 side dish 亦都係自助既形式,當日有 penne 同埋一個用 cheese 煮成既蔬菜,大胃王都一定食得飽。 咖啡就唔係好 impress,okay 啦。 重有呢到係唔需要加一,正!