Restaurant: Sake Bar MURA
Terms & Details:
2024-05-09 211 views
最近真係愛上咗清酒😎 過癮之處係唔同嘅酒廠、溫度,甚至不同物質同形狀嘅清酒杯都會帶出截然不同嘅感覺🤩 不過,最享受同大開眼界嘅都係去一啲好chill嘅清酒吧,透過唎酒師介紹同埋推介,你會非常享受成個飲清酒嘅過程🥰 今日介紹呢一間我覺得係最啱我feel既<Sake bar mura >,喺柯士甸路嘅地舖,非常易搵🫶🏻<Sake bar mura >既吧檯設計大約坐到12人左右,方便唎酒師同客人傾偈互動😎 今日嘅俐酒師係貓店長,又健談,又有料👍 對清酒非常熟悉,想飲乜嘢直接同佢講就得架啦,旨、爽、果等乜嘢都有🤩🤩 我自己鍾意飲旨味,有4隻都幾推介🤩🌟群馬泉•山廢酛純米用咗古代釀造方法,天然乳酸菌造成嘅旨味,輕身及辛口,我覺得第一杯揀佢都唔錯🫶🏻🌟宮城•宝船浪之音據說酒廠設喺海邊,聽住海浪聲做酒真係Chill☺️所以就有呢個名。因為嗰邊海鮮豐富,呢隻酒都好襯海鮮,有白花同蘋果香味,唔錯👍🌟愛知•長珍呢隻酒感覺好厚實,果味好活躍,呢隻酒俗稱報紙酒,用報紙嘅包裝令到陽光唔會破壞酒裏面嘅味道,生熟成就係咁嘅意思喇,值得提係呢一杯係常溫嘅,我覺得好正😊🌟神奈川•雨降呢隻乳酸味重,好重芝士味,個afte

我自己鍾意飲旨味,有4隻都幾推介🤩

🌟群馬泉•山廢酛純米

🌟宮城•宝船浪之音

🌟愛知•長珍

🌟神奈川•雨降
呢隻乳酸味重,好重芝士味,個after taste好強,有粗獷嘅礦物味,全賴用極高礦物質嘅水源釀造,值得一試👍

飲完旨味,貓店長都推介咗三杯特別嘢試下,全部都好正㗎😆

🌟岐阜•三千盛
爽酒之最,dry到不得了,日本酒度係+18,感覺好有趣,超淡麗!

🌟新瀉•村祐
一人酒廠,但喺日本排名絕對唔低,糖感重,係呢個酒廠嘅旗艦清酒😎

🌟鳳凰美田•桃
貓店長話呢隻係世一桃酒🤩 飲完我都覺有可能係, 好好味呀😍😍 佢有個技術可以令到啲桃唔會氧化,裏面仲keep到有新鮮嘅果肉嘅感覺,呢杯就擺到最後飲,好似甜品咁,感覺一流🫶🏻

<Sake bar MURA> 當然都有嘢食啦,除咗清酒,啲嘢食都真心好唔錯😌

🌟秋葵八爪魚
好少喺出面食到原片嘅漬八爪魚,仲keep到爽脆,味道真係唔錯👍

🌟鱈魚乾
又香又脆,配少少沙律醬啱曬,飲酒必備🤩

🌟酒盗芝士
好襯清酒,酒盗係醃製咗嘅海鮮,配埋呢隻芝士真係好鬼香,我見隔離嗰台兩個人叫咗三碟😬

🌟炸芝士條
非常拉絲,熱辣辣嘅炸芝士條,有炸嘢食先過癮嘅🤣

🌟燒牛舌
呢度啲串燒都幾唔錯,燒牛舌夠厚,火喉控制幾好,生熟度都好滿意👍

🌟大蔥雞肉
食日本串燒必點嘅,大蔥燒到好香,雞肉嫩滑

多謝<Sake bar MURA>帶俾我哋一個咁開心嘅晚上😎 當日係全場爆滿,證明一啲都唔簡單👍所以大家都係book位穩陣啲。我相信如果一啲飲開清酒嘅朋友,嚟到一齊討論下邊啲係清酒界元潮牌,邊啲係罕有嘅地酒,又可以試下啲大廠靚嘢,真係幾開心🥰 如果冇飲開清酒嘅朋友,更加需要過嚟試下,又開心,又好味,又長知識😬<Sake bar MURA> 一定會再回頭,真心絕對值得推介🫶🏻

2024-05-07
$700 (Dinner)