6 day(s) ago 84 views
吃過深水埗「家後」的餃子和日式手作巴斯克芝士蛋糕,尤其對後者一直會有念念不忘的感覺,這店一直都人氣高企,每次都要排隊進去,遲咗去芝士蛋糕就會賣晒,最近又去咗佢哋新開嘅分店「家後2.0」,每次去都會食同一樣口味嘅餃子同埋日式住家飯團,不能錯過當然係芝士蛋糕,今日我超級早就去,芝士蛋糕仲有四款可以揀,開心🫶▪️手工餃子套餐(煎)芫茜豬肉餃|芹菜豬肉餃每次去都會見到姐姐在枱面包餃子,就知道有多新鮮,我比較喜歡吃香口嘢,所以每次都會食煎餃,芫荽同芹菜都是我的心頭好,每隻餃子又肥又大,包滿餡料,底部煎得非常香口,一口咬下去餡料Juicy,點上自家製的香醋,真係超級好食🥟▪️開心果芝士蛋糕除了餃子,最期待就是老闆日本藉太太手作的巴斯克芝士蛋糕,眾多口味當中我最愛原味,但今次去見到有開心果,梗係唔可以錯過,保持一貫水準,入口綿密Creamy,而且開心果味超級香濃,重點不太甜,每次就是特別為🍰而來💚▪️日式住家飯團一樣是日藉太太的傑作,飯團用自家製醬油醃過,配合簡單的腌菜,熱辣辣入口米飯煙靭又鬆軟,就是日本家庭的味道🏠▪️沙薑雞中亦小食都有好多款,自家製沙薑雞中翼,雞翼每隻大大隻,而且超級入味,肉質鮮嫩,充滿

▪️手工餃子套餐(煎)
芫茜豬肉餃|芹菜豬肉餃

▪️開心果芝士蛋糕

▪️日式住家飯團

▪️沙薑雞中亦
小食都有好多款,自家製沙薑雞中翼,雞翼每隻大大隻,而且超級入味,肉質鮮嫩,充滿的沙薑鹽香,但不會過鹹,好食好食

▪️美式咖啡
新店仲有各式各樣的咖啡,但我只鐘情的美式咖啡,味道香醇又能解膩
  • 開心果芝士蛋糕
  • 芫茜豬肉餃