2025-01-13
最近,我跟細堂妹兩個潮州妹一起走到銅鑼灣行街食嘢,她想走去 Sogo 物色行李,我們先醫肚後 shopping!我提議走到食街的登龍街,看看有什麼啱我們心水! 找到一間新開的潮州風味小店 <潮興隆>!店員如潮州人的熱情有禮招待食客!店內窄而深,有2人枱、4人枱,晚上 7:00 前不需等位,7:30 後,已經每枱都有食客嘞!桌上備有調味料及辣椒油等,還備有紙巾給食客,相當貼心!以 QR code 落單餐牌 (中英對照)供應:潮汕特色小食、潮汕特色菜、粉麵飯、豬雜麵、飲品、自家製特色飲品...等!銅鑼灣區嚟講,算是抵食!潮式晚餐自家製特色飲品:原價 $20 跟餐 +$10鮮榨油柑汁天然無添加,酸中帶甜不甘澀,比預期好飲!安溪鐵觀音 雖然是凍飲,味清而甘味突出!口感清爽有助解膩!潮汕特色小食:普寧炸豆腐 $28薄脆又金黃色的外層,鎖住水份,保持豆腐的水嫩滑溜,蘸上酸度不高的醋汁,幾開胃又有風味!桃紅粿 $18/2個價錢合理!值得一試!一人一件份量剛好!桃紅色調,煎至表面金黃色又香脆,略帶晶瑩的粿皮有彈性,餡料包括:花生、糯米、蔥...細細件風味滿載! 粉麵:鮑魚冬菇撈麵 $
以 QR code 落單
餐牌 (中英對照)
銅鑼灣區嚟講,算是抵食!
潮式晚餐
鮮榨油柑汁
天然無添加,酸中帶甜不甘澀,比預期好飲!
鮮榨油柑汁
雖然是凍飲,味清而甘味突出!口感清爽有助解膩!
安溪鐵觀音
普寧炸豆腐 $28
普寧炸豆腐
價錢合理!值得一試!一人一件份量剛好!
桃紅粿
桃紅粿
鮑魚冬菇撈麵 $65
起初,因為堂妹鍾意食海蔘,打算點鮑魚海蔘撈麵;由於,店方海蔘無貨,所以改變主意!
鮑魚及冬菇切粒,超多汁﹐幼麵條幼如絲,口感彈牙,我都喜歡麵質及口感,卻是有鹼水味,令我們卻步而食唔哂啊!
配胡椒豬肚湯,其辣度不嗆喉!
牛腩湯底鮮香滋味: 崩沙腩肉味香濃、肉質鬆軟,牛筋入口富黏性又有骨膠原,白蘿蔔清甜無渣!河粉雪白幼身,份量豐足又掛湯入味!
崩沙腩河
潮式晚餐
胡椒豬肚湯底 雙併 $50 (試業期間送熱飲)
胡椒豬肚湯底 (豬肺+豬潤) $50
胡椒豬肚湯底幾辣又暖胃!特別加上炸蒜粒,香氣撲鼻及提升風味,豬肺軟身富彈性,豬潤薄切夠熟又爽滑,米粉爽口掛湯!
胡椒豬肚湯底 (豬肺+豬潤)
熱檸檬茶
有3片檸檬,最緊要茶膽不苦澀,已經易入口!
芋頭卷 $28
一客4件,外層金黃薄脆,內裡滿載清甜軟綿的芋頭蓉,外脆內軟!
芋頭卷