2022-11-16
今日同雞仔參觀完中環歷史建築後,她帶我去食烏克蘭菜。聽聞這間餐廳晚晚都好full booking,所以我們都在早幾日訂了位。第一次食烏克蘭菜,懷著好奇的心情去食。餐廳面積不太大,但佈置及餐具充滿了東歐色彩。我們點了:傳統烏克蘭羅宋湯$68 ~ 可以分2個人飲,個湯好深紅色,因為用紅菜頭煮,成個湯有香濃紅菜頭味,再帶點酸酸地,健康好開胃,好飲海鮮蘑菇卷$98 ~ 外皮咬落香脆可口,海鮮同蘑菇餡料爆滿,好好味值得一試!芝土餃子$88 ~ 略嫌餃子皮較厚,口感太黏,可能喜歡食厚皮餃子的人會中意食。不過芝士餡爆滿,好邪惡 食兩隻已經覺得膩!古法燒豬肋骨$198 ~ 一上枱會淋酒再用火燒下豬肋骨,令視覺好享受。但侍應淋酒時不均勻,令到一邊豬肋骨燒燶了不過味道方面不錯,豬肋骨好淋好入味,個汁好清甜帶有少少酒香,好食烏克蘭蜂蜜蛋糕$88 ~ 賣相吸引有點似木槺蛋糕,但蜂蜜味欠奉。略嫌蛋糕入面的忌廉不夠滑及有陣雪藏味,是否蛋糕雪得太耐呢?
我們點了: