2022-02-08
明太子anyone🙋♀️?早排行過九如坊見到算新開串燒餐廳 午市$70-80幾 就有一系列豐富串燒定食揀 原來係良心店加上高樓底靚裝 勁有驚喜😆💓午市套餐:🍗明太子雞肉丼伴免治雞肉配牛油果沙律 付月見飯💰HKD88(Rating:8.6/10)上碟第一件事覺得好澎湃 雖然係丼但餸菜都係串燒形式上 三串脹卜卜雞肉串 其中一串有爆棚的明太子😆雞肉雖然免治但入口唔油膩 帶點彈牙 偏瘦而實在嘅肉 啱晒唔鍾意食肥肉嘅我🤟🏻表面有啲焦香但唔乾 調味唔太鹹連埋明太子啱啱好😎月見飯有配醬油生蛋黃 (日本蛋😍)加埋串迷你甜薯 全部勁開胃 搞到我食咗唔少飯😂沙律就係正常細細碟嗰啲 但有少少牛油果都幾好!唯獨覺得蛋黃唔使落醬油 因為其他嘢已夠濃郁朋友個👅鐵板燒牛舌定食都係HKD88 望落都好唔錯(圖3)佢專業嘅舌頭都話OK🤣佢個蛋黃係冇落醬油 會好啲 串燒已經夠味同埋丼飯有少少飯素😉另外再嗌左幾串單點 每串都幾大串 唔會比得一兩粒細細 午市仲要全部有單點折扣 都抵😚以下我有份🤭• 汁燒免治雞軟骨釀冬菇💰HKD28(8/10)本身鍾意食冬菇 呢個唔會乾 雞軟骨唔會太大粒• 鹽燒豚肉荔枝卷💰HKD22(7.9/
午市套餐:🍗明太子雞肉丼伴免治雞肉
• 汁燒免治雞軟骨釀冬菇💰HKD28(8/10)
本身鍾意食冬菇 呢個唔會乾 雞軟骨唔會太大粒
• 鹽燒豚肉荔枝卷💰HKD22(7.9/10)
豚肉荔枝出乎意料地夾 肉偏乾荔枝juicy 天然甜好開胃
• 鹽燒淮山 HKD18 💰(7.8/10)
望落勁似帶子 爽口唔會零調味 會食淮山就會鍾意🤣
• 手釣墨魚鬚HKD22💰(7/10)
一開頭仲怕呢個會好乾好熱氣 但嚟到原來都幾多肉 唔會得條硬/幼鬚 味道正常
整體幾滿意 呢個地段嚟講真心性價比好高✨咁啱今日食咗另一間串燒 貴成倍啲嘢細一倍 個腦不斷掛住呢間🥲不過lunch set始終較多飯 如果偏想食串燒 淨單點都得 另外添叫烤明太子飯團/蒜蓉麵包 應該都好正😋
p.s. again究竟呢個位係上定中環?我覺得偏上環🤨