2024-09-13
中秋將至,為免多人早少少約埋家人提早做節。去左位於馬鞍山新港城中心嘅駟馬拖車潮州飯店。店內環境衛生乾淨,座位舒適,欣賞中國風嘅裝修優雅,喺度做節食飯感覺大氣。而服務員亦非常友善,適時會過黎換碟,服務周到。餐廳食物種類多,有套餐、潮式滷水、小菜、海鮮、甜品等等,價錢合理。我地主要叫家常小菜,份量足夠,吃到飽飽。**菠蘿咕嚕肉** 🍍咕嚕肉炸至外脆內嫩,保留肉汁。每一塊肉都被满满醬汁包住,仲有一片片新鮮菠蘿塊,酸甜可口,小朋友至愛。**鹽燒小黃魚** 🐟:廚師是日推介,原本諗住係手掌大嘅小黃魚,冇諗到有咁大條,喜出望外。小黃魚炸至外皮金黄酥脆,内裏魚肉鲜嫩多汁,簡單嘅鹽烤烹調,但激發出最純粹嘅海鲜風味,鮮美💯! **紅燒乳鴿** 🐦:呢個超值推介,乳鴿炸至色澤红亮,皮脆肉嫩,撕開乳鴿時肉汁沿住流落,好彩店員一早貼心附上手套,可以盡情享受每一啖乳鴿帶黎嘅味覺極緻誘惑!**椒鹽九肚魚** 🌶️🐟:椒鹽香氣誘人,賣相吸引。外皮酥脆,椒鹽味香濃,九肚魚肉質細嫰無骨,輕輕一咬,滿口鮮香,回味無窮。**鮑魚雞粒海皇燴飯** 🍚:奢華享受,鮑鱼Q彈,雞粒鮮嫩,海鮮嘅鮮甜味同米飯嘅香糯完美融合,每一粒米都吸
**鮑魚雞粒海皇燴飯** 🍚:奢華享受,鮑鱼Q彈,雞粒鮮嫩,海鮮嘅鮮甜味同米飯嘅香糯完美融合,每一粒米都吸左滿滿嘅精華,濕潤口感更適合大小朋友。
**沙爹安格斯牛肉粉絲煲** 🍲:沙爹醬香味濃郁,安格斯牛肉紋理清晰,肉汁軟腍,入口即化,搭配Q彈粉絲,美味飽肚,可作為主食之選。
**銀杏芋泥** 🍠:需要時間製作,冇諗過銀杏嘅Q彈質感係咁有趣,煙煙韌韌,銀杏嘅清香同芋泥嘅绵密感覺完美融合,甜度剛好。呢個金黄誘人、细腻如絲嘅甜品充滿秋天味道,温暖又治愈🍂為中秋節日飯畫上完美嘅句號。