2024-01-15
今日約埋老友食飯,想食串燒就上網搵下油尖旺呢邊有咩串燒小店推介,睇到呢間串燒小店裝修格局同食物都唔錯,就黎一試。入去坐底睇下餐牌,點餐方式係剔點心紙,都幾方便,店內裝修好有日式居酒屋風格,坐位唔多大約5張枱,飲品主打啤酒同清酒,唔飲酒都可以選擇罐裝汽水飲品。蒜蓉粉絲大扇貝先黎左個扇貝食下,扇貝好新鮮,仲好大隻,蒜蓉味道唔會太搶,平時食都係蒸,用燒既形式就更香,非常滿足。燒雞泡魚乾,椒鹽墨魚咀再黎個燒雞泡魚乾做送酒小食,燒得岩岩好調味都唔會過重,後尾仲有加多1份,椒鹽墨魚咀,同一般餐廳既好唔同,呢度既墨魚咀好大粒,炸漿唔會好厚,都唔會炸得太乾有d驚喜。腩肉露荀卷,煙肉荔枝卷腩肉露荀卷個腩肉太薄燒得乾左,扣咁d分,露荀就ok幾爽幾甜,煙肉荔枝卷燒得岩岩好,咸甜混合,好夾既食法。燒羊架羊架雖然燒到全熟,但都唔會好柴,好嫩滑仲好厚肉,唔會羶,調味落左d孜然同好多香草,太滿足啦。鵪鶉蛋串,鹽燒雞心,鹽燒雞肝燒鵪鶉蛋就比較普通無咩特別,鹽燒雞心口感幾爽脆,雞肝我個人就一般d,因唔太鍾意食肝,但燒出黎既火候係好到位的。牛油甜粟米,紫金一口甜薯,燒白鱔燒粟米同燒甜薯都好正,驚豔係個燒白鱔,燒到皮脆肉嫩
蒜蓉粉絲大扇貝
燒雞泡魚乾,椒鹽墨魚咀
腩肉露荀卷,煙肉荔枝卷
燒羊架
鵪鶉蛋串,鹽燒雞心,鹽燒雞肝
牛油甜粟米,紫金一口甜薯,燒白鱔
燒粟米同燒甜薯都好正,驚豔係個燒白鱔,燒到皮脆肉嫩,仲好厚肉,忍唔住再加多1串。
燒生蠔
生蠔似係新鮮生蠔,好肥美好鮮甜。
鹽焗寶石魚
今日既主角黎啦,食之前都有個儀式,老闆先幫我地開左個鹽殼,再起左層皮,同我地介紹呢條魚無經調味純鹽焗,魚肉好嫩滑,好新鮮,不過層皮就太硬食唔到唔怪得要起皮,鍾意食魚皮既我就略為有點點美中不足。
原條蒜蓉燒茄子,炸雞皮蝦
燒茄子好多蒜蓉,燒得都岩岩好好入味,炸雞皮蝦有驚喜,雞皮包住虎蝦增加左脆度,蝦肉厚實鮮甜,我真係連炸蝦尾都食埋。
總結黎講呢間十一串串燒小店我地一行3人都覺得好滿意,串燒師父火候控制得好,食材都高質,老闆都熱情有禮同熟客都打成一片,食物質素高價錢我地都覺得合理,好既小店值得繼續支持。