2019-05-08
就咁講茶米呢間餐廳你未必聽過,但KiKi麵你就一定知,而呢間餐廳就係同著名嘅KiKi麵合作嘅。喺餐廳門口已經見到一堆KiKi麵同印住KiKi logo嘅茶水bar,真係唔抬頭望餐廳名都唔知間餐廳唔係叫KiKi。坐底之後環觀四周大部分都係中年女仕同年輕OL。晏晝飯嘅餐牌選擇唔算多,食物得撈腸粉,甜品同Set Lunch。Set Lunch係日日唔同嘅(星期一至五),但都會有前菜,小食,主菜,甜品同一杯嘢飲,價值148蚊。另外有個廚師推介Set Lunch就會貴10蚊。星期三嘅Set Lunch我就揀咗擔擔麵(kiki品牌),小食係涼拌青瓜雞絲雲耳,另外加咗碟個set無嘅櫻花蝦蟹肉撈腸粉。佢嘅前菜係幾粒切開咗一半嘅蕃茄仔,蕃茄仔算甜但唔係非常新鮮。個小食係我覺得十分之難食嘅,青瓜唔夠新鮮爽脆,雞絲有一半都係雞皮,肉非常少,唯一放得入口嘅係雲耳。唔知係咪食完個咁難食嘅涼拌青瓜雞絲雲耳,個撈腸粉我覺得好食好多,櫻花蝦份量都幾多,仲食到啖啖蟹肉,腸粉亦熱辣辣軟綿綿。但價錢嚟講就貴咗啲,因為都算細碟,幾啖就食晒。擔擔麵如果你係大胃王就一定唔夠,但好彩我之前食咗個腸粉,所以食埋個麵啱啱好。茶米嘅擔擔
擔擔麵如果你係大胃王就一定唔夠,但好彩我之前食咗個腸粉,所以食埋個麵啱啱好。茶米嘅擔擔麵唔係平時食開嘅花生肉碎辣油濃湯麵,而係肉碎撈麵。肉碎份量同麵差不多,每食一啖麵撈一啖肉碎都唔會唔夠肉碎撈。雖然見唔到花生碎,但撈完個汁之後都食到啲花生味嘅。雖然擔擔麵一般嚟講都係辣嘅,但呢碗擔擔麵我覺得係一啲都唔辣嘅。
甜品係茶凍,食落嘅啫喱有淡淡嘅茶味,入面有一粒藍莓同半粒一分為二嘅草莓。水果一啲驚喜都無,我寧願佢就咁俾個茶凍我更好。
整體嚟講間餐廳唔算難食,如果係返工返開嗰頭,想簡單食個細細地份量嘅lunch但又唔想食三文治同沙律嘅話都可以食下,但睇返個價錢,份量同食物質素嚟講嘅話,茶米就真係麻麻地抵食啦。