2022-11-06
主打日本進口精品咖啡生豆嘅咖啡專門店~野田珈琲!早排喺朋友屋企飲咗杯野田珈琲hand drip,好啱飲,呢日就特登去灣仔嘅旗艦店食tea!小店走木系路線,不論店面還是店內裝潢都令人恍如飛到日本當地咖啡店,和風味濃!未去得日本住,唯有先來呢度一解鄉愁。小店放上多個以木桶和木櫃盛載嘅咖啡生豆,咖啡生豆選自4大產區,超過20個國家,單單是日本直送已經包括65款之多!由於店內設有焙煎室,所以可以即買即炒。每次焙煎都係以300g作單位,更加可以控制到品質,達到精品化效果。新鮮烘焙出來嘅咖啡豆,香氣、風味都更加鮮明突出,啱晒對咖啡質素有一定追求嘅朋友。值得一讚嘅係店員對咖啡豆好熟悉,想搵到最啱自己口味嘅,可以請店員介紹下!堂食有少量位置,可以呷一杯咖啡,食件蛋糕!Cappuccino ($38) Cappuccino有兩款咖啡豆選擇,我揀咗比較nutty D嘅「木」。咖啡拉花漂亮,奶泡綿密,咖啡味香濃,水準唔錯!Hand Drip Premium Single Origin(肯亞森林AB水洗 雨林認證+特別限定)($98) Hand drip揀咗肯亞森林AB水洗(可以先做一個test,會有咖啡豆介
堂食有少量位置,可以呷一杯咖啡,食件蛋糕!
Cappuccino ($38)
Hand drip揀咗肯亞森林AB水洗(可以先做一個test,會有咖啡豆介紹),入口清爽乾淨,帶有莓香,酸度平衡滑順,鍾意! 蛋糕選擇不多,但質素都唔錯!
Carrot Cake($48)
Carrot Cake濕潤鬆軟,甜度剛好。
100% Organic Matcha Basque Burnt Cheesecake($48)
抹茶Basque Burnt Cheesecake抹茶味道濃郁帶回甘,口感軟滑creamy,配咖啡一流!