2017-06-28
一向都係食肉獸,Superdon經過左好多次,吸引我目光嘅係佢簡潔明亮嘅裝修,同埋大大條嘅人龍,「丼」反而唔係咁吸引我。今個星期日又經過,只有三個人排隊,朋友即刻拖我去試吓。等左五分鐘就有位,係吧枱位,前面嘅食客選擇唔坐,我地就入左去喇。其實見住廚師精心烹調,仲開心啦~大熱天時,一入座先叫左兩杯巨峰calpis乳酸。係店員即時調配,見住佢整架。粉紫色,顏色好靚,香甜巨峰提子味,再配少少酸甜嘅calpis乳酸,唔會太甜,好飲我係食肉獸,揀左個北海道玉子黑松露和牛丼,朋友就揀左海膽‧大吞拿魚腩‧三文魚籽丼。每個丼加$20就有沙律同麵豉湯,一於加。因為想試兩款丼,我同朋友決定SHARE黎食。海膽‧大吞拿魚腩‧三文魚籽丼 $268 ,擺碟好吸睛,顏色好靚,一上枱就狂影相📷📷📷。一上枱,最吸晴嘅係乜相信睇完相都唔駛我講,兩件肥厚超pink嘅大吞拿魚腩,上面佈滿白色嘅油脂紋。咬落去好水潤,感覺好似食緊肥美上等和牛咁。海膽都幾多架,而且質量好高,冇平價海膽嗰種異味,我仲偷睇到厨師開出嚟之前裝海膽嗰個器皿,確認係日本海膽。海膽同三文魚籽撈嚟埋一齊食真係超爽。三文魚籽大大粒而且超多,一大啖食落去滿口鮮味
三文魚籽大大粒而且超多,一大啖食落去滿口鮮味真係非常滿足,份量多到可以吃到4-5隻匙更。
北海道玉子黑松露和牛丼 $268
和牛外面燒到香噴噴,裡面則鮮嫩非常肥美,而且份量同喺出面食個牛柳差唔多,冚咗差不多成個飯,超抵食。
沙律汁夠酸,仲有新鮮西柚,蕃茄亦都好鮮甜,清新開胃:
麵豉湯都幾濃郁,但唔算鹹,不錯:
喜歡呢度嘅食物,亦喜歡呢度嘅餐牌,簡單吸引,仲清楚註明用料:
除左固有嘅16款丼,仲可以自定海鮮丼,有唔同配搭。不過固有丼我就覺得抵食啲
亦有小食提供:
飲品選擇就唔多:
仲有只限星期一至五供應嘅午餐,係平好多。
連個裝修我都好鍾意,舖面細細,以白色為主,日式簡約主義,我自己全屋都係油白色架
食完真係好滿足,性價比超高。臨走時講句:「丼 我找到你,然後一切就都改變了!」 我承認,我對丼改觀,會再黎架~